vhjgfhgfh

 

עמוד הבית > מאמרים בנושא חרדה > טיפול בחרדה חברתית

טיפול בחרדה חברתית

כותב המאמר: פרופסור לאון גרינהאוס

האם אתה מאוד פוחד מהאפשרות שאחרים ישפטו אותך?

האם אתה מאוד מתוח בסיטואציות חברתיות?

האם אתה נמנע מלפגוש אנשים חדשים?

אם ענית כן לשאלות אלו והפחד קיים כבר שישה חודשים או יותר, יתכן ואתה סובל מהפרעת חרדה חברתית.

רבים מאתנו חווים במצבים חדשים רמה כזו או אחרת של חרדה חברתית, ולעיתים זהו חלק טבעי מהתאקלמות לשינויים חברתיים או תעסוקתיים. אנשים הסובלים מהפרעת חרדה חברתית לא יתאקלמו ורמת החרדה לא הולכת ויורדת עם הזמן. למרות שהאדם מנסה להתמודד עם הסיטואציה, מאמציו נכשלים.

 

מה הם הסימפטומים של הפרעת חרדה חברתית?    

הקושי המרכזי בהפרעת חרדה חברתית הוא פחד או מתח במצבים חברתיים בהם קיימת האפשרות שאחרים ישפטו את האדם או שנדרש ממנו להפגין את יכולותיו. החרדה יכולה להופיע בזמן שיחה, מפגש עם אנשים חדשים, במסיבות, כאשר עליו להרצות או להגן על עצמו או כאשר הוא צריך לאכול מול אנשים אחרים. לכן שמות נוספים מוכרים להפרעה זו הם פחד קהל, חרדת ביצוע או חרדת בחינות.

האדם פוחד מכך שבאותם מצבים שהזכרנו, הוא יתנהג בצורה מבישה או פוגענית. מאחר ואותם מצבים חברתיים מעוררים את הפחד או את החרדה, האדם ישתדל להימנע מהם.

כתוצאה מהפרעה החרדה החברתית האדם נמנע מפעולות רבות שמעוררות את אותה החרדה ובעקבות אותה הימנעות, נפגעות היכולות שלו ליצור קשרים חברתיים במרחב האישי, הבן אישי, והתעסוקתי.

בקליניקה אפשר לראות מקרים שונים של חרדה חברתית בעוצמות משתנות, לדוגמה:

  • מנהל שצריך לקחת כדורי הרגעה כאשר עליו להופיע מול הצוות המורחב אותו הוא מנהל
  • מרצה שמוכן להרצות רק מול קבוצות קטנות של סטודנטים ומסכן על ידי זה את המעמד האקדמי וההתקדמות שלו
  • פקיד בבנק שמתעקש לא לעבוד עם לקוחות ולוקח רק משימות משרדיות היות ולא מצליח לתפקד מול לקוחות.

מה הן הסיבות להפרעת חרדה חברתית?

כמו בהפרעות חרדה אחרות, הסיבות להפרעת חרדה חברתית לא מספיק ידועות. מחקרים מראים שהתופעה הקלינית של הפרעת חרדה חברתית נצפית במשפחות דבר שמצביע על גורמים גנטיים חשובים שטרם זוהו.

לעיתים קרובות סגנון של ביישנות ונטייה לפגיעות מאובחנת במספר בני משפחה של הסובל מחרדה חברתית. יתכן ותכונות אופי אלו מולדות ונובעת ממבנה מוחי מסוים שגורם לסובלים מהתופעה, לרגישות יתר בסיטואציות של אינטראקציות עם בני אדם אחרים. יש מחקרים שמראים איך ילדים של נשים שסובלות מחרדה חברתית רגישים יותר למפגש עם ילדים אחרים, ובסיטואציות חברתיות חדשות הם מגיבים עם סימנים פיזיים ופיזיולוגים של סטרס מוגבר.

בגוף אדם מערכות משוכללות שעושות בקרה מתמדת על התפקוד הפיזיולוגי והפסיכולוגי של האדם. מערכות אלו מאפשרות לנו להגיב מהר במצבי סכנה ואיום. יתכן ומערכות אלו, רגישות מידי אצל אנשים שסובלים מחרדה חברתית. כך שהסובלים מחרדה חברתית חשים איום וסכנה (מצבים בהם קיימת אפשרות שיבקרו אותם או שהוא ירגיש נדחה) בצורה מהירה ומוגזמת, עד כדי קושי להישאר בסיטואציות המעוררות את החרדה. זיהוי של הגורמים שמעוררים את החרדה הוא צד ראשוני בטיפולים ההתנהגותיים של חשיפה. 

 

מה הוא הטיפול של הפרעת חרדה חברתית?

טיפול פסיכולוגי

הטיפול הפסיכולוגי המרכזי להפרעת חרדה חברתית הוא הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי (CBT). לטיפול מספר שלבים. בתחילת הטיפול מתבצעת הערכה של הסיטואציות והמחשבות שמעוררות את החרדה. בהמשך נרקמות אסטרטגיות שונות של חשיפה לאותם מצבים. בזמן החשיפה אפשר להשתמש בשיטות שונות של הרפיה ודמיון מודרך כדי להקל על החרדה של המטופל. בשנים האחרונות מטפלים בחרדה חברתית בעזרת השיטה החדשה של מציאות מדומה שמאפשר חשיפה מציאותית יותר. אפשר להשתמש בשיטות של פיתוח מיומנויות חברתיות כדרך להגדיל את הביטחון האישי במפגשים חברתיים.  

טיפול תרופתי

אין למעשה טיפול תרופתי ספציפי להפרעת חרדה חברתית. אפשר להיעזר בטיפול הרגעתים כפי שתוארו בהפרעת פאניקה. בנוסף, קיימת אפשרות להשתמש בתרופה שמשפיעה על קולטני ביטא, שאלו קולטנים שאחראיים על השליטה בלחץ הדם והדופק. התרופה המקובלת יותר היא בשם פרופרנולול (PROPRANOLOL). בזמן החשיפה לגורם החרדה השימוש בתרופה זאת יכולה למתן את התגובה הפיזיולוגית וכך האדם חש פחות חרדה. הדבר מקל את הליך החשיפה.

 

כותב המאמר:
פרופסור אמריטוס לאון גרינהאוס מהפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית, פרופסור חבר מאוניברסיטת תל אביב ומאוניברסיטת מישיגן שבארה"ב. מייסד "מיינד קליניק", פסיכיאטר מטפל וחוקר מזה 4 עשורים בתחום הניורוביולוגיה של הדיכאון והחרדה. לאורך הקריירה, פרסם מעל 150 מאמרים מדעיים והדריך דורות רבים של מתמחים, אשר השתלבו במערכת הרפואית במדינת ישראל. מייסד התוכנית לטיפול בנזעי חשמל ECT באוניברסיטת מישיגן בארה"ב ונחשב כמומחה מספר 1 בתחום. בארץ פרופסור גרינהאוס מחלוצי הטיפול בגרייה מגנטית TMS וטיפול בקטמין. כיהן בתפקידים ניהוליים, מנהל המערך הפסיכיאטרי של בית חולים תל השומר, מנהל המרכז הירושלמי לבריאות הנפש, בתי חולים כפר שאול ואיתנים ויו"ר האיגוד לפסיכיאטריה ביולוגית.

צרו קשר


    צרו קשר


      צרו קשר עם פרופסור לאון גרינהאוס