vhjgfhgfh

 

עמוד הבית > מאמרים בנושא גרייה מגנטית > טיפול להפרעה טורדנית כפייתית בטכנולוגיה גרייה מגנטית

טיפול להפרעה טורדנית כפייתית בטכנולוגיה גרייה מגנטית

כותב המאמר: פרופסור לאון גרינהאוס

הפרעה טורדנית כפייתית מוכרת לספרות הרפואית מימי הביניים. טיפול מתאים לתופעה קיים רק מהתקופה בה פורסמה העבודה המבוקרת הראשונה של טיפול מוצלח בתסמונת על ידי תרופה בשם קלומיפרמין (אנאפרניל). כיום ידוע שטיפול בתרופות מקבוצת ה SSRI (תרופות שמעקבות את הקליטה החוזרת של סרוטונין) וטיפול קוגניטיבי התנהגותי, יעילים בטיפול OCD – הפרעה טורדנית כפייתית וניתן לשפר את האיכות חיים של הסובלים.

ההגדרה הבסיסית של OCD – הפרעה טורדנית כפייתית כוללת: א. סימפטומים אובססיביים, שהם מחשבות לא רצויות שחוזרות על עצמם ללא שליטה וגורמות לחרדה רבה, ב. קומפולסיות שהן פעולות שהאדם מבצע כדי לנסות לנטרל את השפעת האובססיות. התנהגויות קומפולסיביות שכיחות כוללות רחיצות, ספירות, בדיקות חוזרות וסידור קפדני ושחוזר על עצמו, ושאלות חוזרות על אותו נושא למרות שכבר ניתנה להם תשובה. התסמונת האובססיבית קומפולסיבית מהווה היום קטגוריה אבחנתית נפרדת הכוללת גם תסמונות של עגרנות, גירוד קומפולסיבי, ומריטת שיער. הטיפול בגרייה מגנטית למוח (טיפול בקסדה המגנטית)Deep TMS  אושר כטיפול נוסף ל-OCD במצבים שהתגובה לטיפול תרופתי ולטיפול ההתנהגותי לא מספקת.

להלן תיאור מקרה לדוגמא: ק’ בחור  צעיר בן 25 סובל מזה שנים רבות מ OCD. רוב המחשבות שמטרידות אותו קשורות בעיקר למוות. לעיתים קרובות הוא חושב על צירוף של מספרים שמתארים את התאריך בו הוא ימות. המחשבות על האפשרות הזאת מכניסות אותו לחרדה רבה והוא חש צורך עז לשאול שוב ושוב מדוע המספרים האלו מסתדרים כך והעובדה שבתאריך זה הוא ימות. מדובר בהרהורים אינסופיים בנושא המוות בצורה חסרת מטרה ולא יעילה. הוא משוכנע שזה נכון וחייב לשאול את הוריו ומטפליו בין 30-50 פעם ביום האם זה נכון והאם הוא באמת ימות בתאריך המדובר. מספרים אלו יכולים להופיע אחרי שהוא קורא מודעות באוטובוס, או שומע חדשות ברדיו, ועוד. כתוצאה מהסבל הקליני הוא ביקש להתאשפז בטיפול יום. טופל במגוון רחב של נוגדי דיכאון וחרדה אך מבחינתו הטיפול הרגיע את מצבו במידה קלה בלבד. הצעתי לו טיפול באמצעות גרייה מגנטית DTMS לאחר כ – 30 טיפולים חל שיפור ניכר במצבו. הוא דיווח שהוא עדיין חושב על נושאים הקשורים למוות האפשרית שלו אבל יכול לעמוד בדחף לשאול אחרים על הנושא. הוא חזר לעבודתו כאיש תקשורת והחל לצאת עם חברים. המשיך טיפול עם תרופה בקבוצת ה SSRI. כשנה מתום הטיפול חזר לביקורת דיווח שהוא חש שוב מוצף מחשבות טורדניות וביקש לחזור לסדרת טיפולים. עבר סידרה קצרה יותר של טיפול בגרייה מגנטית DTMS הרגיש שמצבו משתפר והחזיר אותו למסלול תפקודי טוב יותר.  

השכיחות של התסמונת האובססיבית קומפולסיבית גבוה באוכלוסייה, כ 2-4% סובלים מהתסמונת. הטיפול יעיל רק  ב – 40-60% מהמקרים. מחקרים שמתבססים על הדמיה מוחית הראו שרשתות של תאי מוח הכוללת את העונה הפרונטלית ואת האזור של הגרעינים העמוקים שנקראים סטריאטום, פעילים בצורה מוגזמת באנשים שסובלים מתסמונת זאת.  הטיפול בגרייה מגנטית DTMS יכול לווסת את הפעילות החריגה של אותם הרשתות ולגרום לשיפור בסימפטומים של  OCD. כדי ליעל את השפעת הטיפול בגרייה מגנטית DTMS עושים במקביל לטיפול חשיפה לתכנים של התסמונת האובססיבית קומפולסיבית.

הטיפול בגרייה מגנטית עמוקה DTMS מתבצע באמצעות הקסדה המגנטית של חברת BRAINSWAY הישראלית ואושר על ידי משרד הבריאות לשימוש במצבי דיכאון בשנת 2010 ולתסמונת הטורדנית כפייתית בשנת 2018.  

היתרון הגדול של הגרייה המגנטית היא שהפולסים המגנטיים יכולים לחדור דרך הקרקפת בלי לגרום לכאב מיוחד. פולסים אלו גורמים לגירוי של תאי המוח וכתוצאה גורמים ליצירת חשמל ביולוגי. חשמל זה גורם לכך שתאי המוח יפעלו בסנכרון וישפרו את היכולת לתפקוד מתואם. התיאום המשופר מוביל לשיפור ביכולת להתגבר על האובססיות והקומפולסיות.

ההשפעה על תאי המוח שונה לפי האזור בו ניתן הגירוי. במצבים של דיכאון הגירויים ניתנים באזורים הצדדיים של המוח (אזור בשם קליפה דורסולטרלית). בתסמונת האובססיבית קומפולסיבית-OCD  הגירוי ניתן באזור מרכזי בשם קליפת המוח הסינגולרית. לשם גירוי זה משתמשים בסליל מיוחד בשם סליל H7 .

במרכז מיינד קיניק פרופסור גרינהאוס משתמש במכשיר Deep TMS בעזרת הסליל H7  למטופלים עם תסמונת OCD עמידה. הטיפולים מתבצעים מדי יום והסדרה הטיפולית כוללת 20-30 טיפולים, כ – 30 דקות טיפול. הטיפול לא מצריך הרדמה, ללא כאבים, המטופל מגיע לקליניקה בכוחות עצמו ללא צורך בליווי. במהלך הטיפול פרופסור גרינהאוס משוחח עם המטופל על הסימפטומים מהם הוא סובל כדרך לגרום לאקטיבציה של הסימפטומים ולהשפעה מיטיבה יותר של הטיפול.

>>> זקוקים למידע נוסף? קראו את הראיון עם פרופסור לאון גרינהאוס בערוץ 7.

כותב המאמר:
פרופסור אמריטוס לאון גרינהאוס מהפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית, פרופסור חבר מאוניברסיטת תל אביב ומאוניברסיטת מישיגן שבארה"ב. מייסד "מיינד קליניק", פסיכיאטר מטפל וחוקר מזה 4 עשורים בתחום הניורוביולוגיה של הדיכאון והחרדה. לאורך הקריירה, פרסם מעל 150 מאמרים מדעיים והדריך דורות רבים של מתמחים, אשר השתלבו במערכת הרפואית במדינת ישראל. מייסד התוכנית לטיפול בנזעי חשמל ECT באוניברסיטת מישיגן בארה"ב ונחשב כמומחה מספר 1 בתחום. בארץ פרופסור גרינהאוס מחלוצי הטיפול בגרייה מגנטית TMS וטיפול בקטמין. כיהן בתפקידים ניהוליים, מנהל המערך הפסיכיאטרי של בית חולים תל השומר, מנהל המרכז הירושלמי לבריאות הנפש, בתי חולים כפר שאול ואיתנים ויו"ר האיגוד לפסיכיאטריה ביולוגית.

צרו קשר


    צרו קשר


      צרו קשר עם פרופסור לאון גרינהאוס


        דילוג לתוכן