vhjgfhgfh

 

חרדות בהריון

כותב המאמר: פרופסור לאון גרינהאוס

ההריון הוא חוויה מרגשת לאם, וכמובן גם לאב המיועד שבדרך, אך זו תקופה מאתגרת ומורכבת אצל הנשים מאחר ויש לא מעט אתגרים נפשיים ושינויים הורמונליים וגופניים המשפיעים על מצב הרוח. הסיבות לכך רבות, ואם סבלת או שאת סובלת כיום מחרדות כלשהן במהלך ההיריון שלך, את בהחלט לא האישה היחידה. מדובר בתופעה רחבת היקף שמשפיעה על נשים רבות. מהם התסמינים והזרזים, ואיך ניתן לטפל בה? תקופת ההיריון מרגשת וגורמת לאושר אך היא מלווה בלא מעט מתח ולחצים, ונשים הרות רבות סובלות מחרדה בזמן ההיריון – זו תופעה לגיטימית לחלוטין. נשים בהריון מתחבטות בשאלות כמו – “מה אם לא אהיה אימא מספיק טובה?”, “האם העובדה שעישנתי תשפיע על העובר והתפתחותו?, “האם אני מוכנה בכלל לעשות את הצעד הזה וכיצד הלידה והמעבר להורות ישפיעו על הזוגיות?”. לכן, חשוב לדעת כי חרדות בהריון הן תופעה רווחת בקרב הנשים, יש נשים שאצלן החרדה מתעצמת בתקופת ההיריון אך היא החלה עוד לפניו, ויש נשים החוות את החרדה בפעם הראשונה בחייהן בזמן ההיריון, חלקן חוששות לשתף את הסביבה בתחושות שלהן. הסתגרות זאת מונעת מהן לקבל עזרה נפשית.

איך את יכולה לזהות את חרדה בזמן הריון שלך?

חרדה בהריון יכולה להתבטא במגוון דרכים ואופנים, כמו התקפי חרדה חוזרים המלווים בדפיקת לב מואצות, פחד בלתי נשלט, כאבים ועוד. כמו כן, החרדה יכולה לבוא לידי ביטוי עם קוצר נשימה, התקפי בכי בלתי נשלטים, תסכול רב, חשש מהותי מלגשת לבדיקות רפואיות הכרחיות כמו הדמיות על סוגיהן השונים, והיעדר רצון להתמודד עם הבטן התופחת, הגוף שמשתנה והרך הנולד שבדרך. אישה המתעברת לראשונה, מטבע הדברים, חווה את השינויים הגופניים הנלווים ממקור ראשון בפעם הראשונה ולא מסיפורים מפי מקור שני או שלישי. חשוב לזכור כי בהריון הראשון האישה חווה שינויים גופניים משמעותיים כמו הבטן ההולכת ומתנפחת, המשקל שעולה ואינו מאפשר לה ללבוש את הג’ינס האהוב עליה, הפנים הנפוחות יותר. כמו כן, הנשים ההרות סובלות מתופעות כמו בחילות בוקר, כאבי ראש, חוסר מצב רוח, וזה משפיע גם על מצבן הנפשי. במהלך ההיריון רוב הנשים מוצפות רגשית, הן טרודות במחשבות חרדתיות חוזרות העלולות לגרום להן לפגיעה משמעותית בתפקוד היומיומי. חלק מהנשים חוות את תופעת החרדה בפעם הראשונה בחייהן דווקא בתקופה שאמורה להיות מאושרת ומרגשת עבורן, ומאחר והן אינן מודעות לתופעה רוב הנשים ההרות אינן פונות לטיפול מקצועי, אך המתח והחרדה עלולים לפגוע בתפקודן ולהשפיע גם על העובר המתפתח ברחמן.

מתח ולחץ נפשי משפיע גם על הזוגיות

פרופ’ לאון גרינהאוס מציין כי ההיריון יכול להוסיף מתח ולחץ גם בין בני הזוג או בנות הזוג, מאחר וסדר העדיפויות של האישה, בהתאם לנסיבות החיים, משתנה. בן או בת הזוג נדחק הצדה לעומת התינוק שבדרך שעומד בראש מעייניה, והגבר מצדו משקיף מהצד מעט מבולבל ולא מבין איזה כובע עליו לחבוש, ובאיזה יום – האם עליו להיות תומך רגשית או מפרנס ותו לא? עד איזה היקף עליו להיות עם בחירת לבו בתהליך הזה, והאם רצונו לא נבלע בתוך הרצון להיות בן הזוג הכי טוב בעולם? הריון זו חוויה גורלית ומלחיצה גם עבור הגבר, שמהווה תפקיד חשוב בדרך אל הלידה המיוחלת. המתח הנפשי בזמן ההיריון יכול לעורר ריבים, ויכוחים ואי הסכמות גם בקרב זוגות שעד רגע הכניסה להריון היו “זוג מושלם” שרב לעיתים נדירות ומסכים על כמעט כל ההחלטות המשותפות שלהם. השינוי בחיים והמעבר להורות שבדרך יכולים לעורר לחצים וחרדות אצל בני הזוג לכן חשוב להקפיד על תקשורת בריאה, לדבר בפתיחות ובשקיפות על הרגשות והלחצים ובהתאם לצורך כדאי לפנות לטיפול זוגי ממוקד.

האם לתופעת החרדה בהריון יש השפעה על העובר והיילוד?

פרופ’ לאון גרינהאוס מסביר לנו כי הופעת החרדה בזמן ההיריון יכולה להשפיע על בריאות העובר שבדרך. ככל שהאם המיועדת תהיה יותר רגועה, כך התינוק מוגן ומקבל את כל מה שהוא צריך כדי לגדול ולהתפתח בתוך הרחם באופן בריא. ככל שהיא תהיה יותר בסטרס, בלחץ ובאי שקט – כך גם התינוק עלול לחוש את אותן התופעות בדיוק, רק שהוא יחווה אותן באופן שישפיע על גדילתו וצמיחתו, ובמקרים מסוימים עקב חרדה קשה ומורכבת האישה עשויה ללדת לפני התאריך הצפוי. חשוב לדעת כי יש מחקרים רבים שבדקו את הקשר בין חרדה בהריון לבין בריאות התינוק וקצב התפתחותו. למעשה, הדעות חלוקות בין החוקרים ובמחקר חדש שהתפרסם לאחרונה בארצות הברית עולה כי מתח וחרדה במינון סביר אינם משפיעים לרעה על העובר והתפתחות התינוק לאחר הלידה, ולטענת החוקרים מתח בדרגה קלה דווקא יכול להועיל להתפתחות תקינה של העובר והתינוק.

למעשה, יש שני מצבים עיקריים של חרדות בהריון:

  • חרדה זמנית המתאפיינת בתחושות כמו דאגה ולחץ, החרדה יכולה להופיע בדרגות שונות והיא עלולה להשפיע על התפקוד היומי של האישה ההרה. ברוב המקרים תסמיני החרדה פוחתים ככל שההריון מתקדם ומתפתח.
  • חרדה ההולכת וגוברת במקביל להתפתחות ההריון, כאשר השיא של החרדה מתחיל לקראת הלידה עצמה.

אגב, ברוב המחקרים שנעשו עד היום בנושא חרדות אצל נשים בהריון, החוקרים בדקו את התופעה באמצעות תשאול האימהות לאחר הלידה, ומעטים המחקרים שבחנו לאורך זמן את השפעת התופעה על התפתחות הילדים, ולפי המחקרים החדשים כדאי לאימהות הצעירות להפסיק לדאוג, לפנות לטיפול מקצועי בחרדה ולהימנע ממתח מיותר המשפיע על תפקודן.

איך ניתן לטפל בחרדות בהריון

אם את חווה תסמינים של חרדה בהריון עלייך להבין שמדובר בתופעה שכיחה ומוכרת, ויש גם פתרונות לבעיה. מומלץ לנשים לנסות ולהתמודד עם הקשיים בעצמן באמצעות טכניקות נשימה, יוגה, הליכות בחיק הטבע, האזנה למוזיקה וכדומה. בהתאם למקרה כדאי להגיע לאבחון מקצועי על ידי פסיכיאטר או פסיכולוג, וההמלצה של פרופ’ לאון גרינהאוס היא לעבור טיפול פסיכותרפי המבוסס על שיחות. ראוי לציין כי טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוכיח את עצמו באין ספור מקרים ונשים רבות עברו את הטיפול בזמן ההיריון. אם האישה ההרה סובלת מחרדה חמורה, המומחה יכול להמליץ על טיפול תרופתי בשילוב טיפול פסיכותרפי. יש תרופות בטוחות לשימוש ואין צורך לחשוש מהן, התרופות נבדקו במחקרים קליניים ומדובר בטיפול תקופתי וממוקד בלבד. בנוסף, ניתן לשלב טיפול בביופידבק, טיפול ייעודי בהיפנוזה על ידי מומחה ועוד. אגב, בתקופת הקורונה חלה עלייה משמעותית במספר המקרים המדווחים של נשים החוות חרדות בהריון.

למאמרים נוספים בנושא חרדה ואופן הטיפול, אתם מוזמנים להיכנס לעמודים

טיפול בהתקפי חרדה

טיפול בחרדות קשות

 

כותב המאמר:
פרופסור אמריטוס לאון גרינהאוס מהפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית, פרופסור חבר מאוניברסיטת תל אביב ומאוניברסיטת מישיגן שבארה"ב. מייסד "מיינד קליניק", פסיכיאטר מטפל וחוקר מזה 4 עשורים בתחום הניורוביולוגיה של הדיכאון והחרדה. לאורך הקריירה, פרסם מעל 150 מאמרים מדעיים והדריך דורות רבים של מתמחים, אשר השתלבו במערכת הרפואית במדינת ישראל. מייסד התוכנית לטיפול בנזעי חשמל ECT באוניברסיטת מישיגן בארה"ב ונחשב כמומחה מספר 1 בתחום. בארץ פרופסור גרינהאוס מחלוצי הטיפול בגרייה מגנטית TMS וטיפול בקטמין. כיהן בתפקידים ניהוליים, מנהל המערך הפסיכיאטרי של בית חולים תל השומר, מנהל המרכז הירושלמי לבריאות הנפש, בתי חולים כפר שאול ואיתנים ויו"ר האיגוד לפסיכיאטריה ביולוגית.

צרו קשר


    צרו קשר


      צרו קשר עם פרופסור לאון גרינהאוס


        דילוג לתוכן