vhjgfhgfh

 

קונצרטה (CONCERTA)

כותב המאמר: פרופסור לאון גרינהאוס

קונצרטה הינה תרופה הנמצאת בשימוש בטיפול של הפרעות קשב וריכוז. היא מכילה חומר בשם מטילפנידט (METHYLPHENIDATE) בשחרור מושהה. אפשר למצוא צורות שונות של מטילפנידט בשמות של ריטלין (RITALIN), ריטלין LA, פוקלין (FOCALIN) ודיטרנה .(DAYTRANA)

מאמר זה נכתב כהדרכה ראשונית למטופל ואינו תחליף לדיון עם הרופא המטפל או קריאת העלון למטופל המצורף לתרופה. במצבים פסיכיאטרים רצוי לפנות לפסיכיאטר מומחה.

איזו משפחה משתייכת קונצרטה (CONCERTA)

קונצרטה משתייכת לתרופות הסטימולנטיות המשתייכות למשפחת תרופות ריטלין.

מהו מנגנון הפעולה של התרופה?

מנגנון הפעולה של התרופה כולל חסימה של הקליטה החוזרת של נוראפינפרין ודופמין ובמקביל עידוד ההפרשה של נוראפינפרין ודופמין. הפעילות הנוירוביולוגית של התרופה גורמת לשיפור בריכוז ובאי השקט ומגבירה את המוטיבציה ואת הביצועים הקוגניטיביים.

באלו מצבים קליניים משתמשים בקונצרטה (CONCERTA)

השימוש המרכזי של התרופה הינו במצבים מאובחנים של הפרעת קשב וריכוז אצל ילדים ומבוגרים. הניסיון הקליני מראה שבמצבים של עייפות מוגברת אצל הסובלים מדיכאון, עייפות משנית לטיפול תרופתי או בתסמונות של ישנוניות מוגברת, אפשר להשתמש בקונצרטה.

בטיפול של הפרעת קשב וריכוז מומלץ להשתמש בתרופה בשחרור מושהה כמו קוצרטה. תרופות בשחרור מידי כמו ריטלין נוטים לגרום לשימוש יתר.

דרכי שימוש ומינון לקונצרטה

קונצרטה ניתן בכדורים של 18, 27, 36 ו 54 מג. מתחילים במינונים הנמוכים, במידת הצורך אפשר להעלות עד מינון מקסימלי של 54 מג. במדינות אחרות בעולם ממליצים גם על 72 מג ליום. קונצרטה משפיעה למשך 10-12 שעות. לעיתים קרובות מתחילים את הטיפול בריטלין בשחרור מהיר יותר ואחרי שמוודאים שאין תופעות לוואי לתרופה, עוברים לקונצרטה.

מאחר והתרופה יכולה לגרום לירידה בתיאבון עדיף ליטול אותה אחרי ארוחת הבוקר. במקרים שההשפעה של הקונצרטה מופיעה באיטיות ניתן להוסיף בבקרים מנה קטנה יותר של ריטלין בשחרור מהיר.

מאחר והטבליות של קונצרטה (CONCERTA) לא נמסות במהלך הספיגה ניתן לראות את הקפסולות בקיבה של המטופל. הדבר הינו ללא משמעות קלינית.

קונצרטה תופעות לוואי

תופעות לוואי שכיחות כוללות אי שקט, חוסר סבלנות, הפרעת שינה, כאבי ראש, חרדה, ירידה בתיאבון, כאבי בטן ונטייה לכעסנות במיוחד בתחילת הטיפול. עלייה איטית יותר במינון מקטינה את כמות וחומרת תופעות הלוואי. תופעות לוואי אלו נוטות לעבור עם ההתמדה של הטיפול, אך לא מעט מטופלים לא מסתגלים לתופעות ומפסיקים את הטיפול.

התרופה פועלת 10-12 שעות, מטופלים מסוימים חשים מצבים של אי שקט בסוף היום כאשר התרופה מפסיקה לפעול.

הירידה בתיאבון יכולה להיות משמעותית וקשה בהתמודדות. מטופלים מסוימים נהנים מהתופעה ונוטלים את התרופה גם לא במצבים של הפרעת קשב וריכוז.

במטופלים עם היסטוריה משפחתית או אישית של מחלות לב או כלי דם – יש לבצע בירור ראשוני, כולל אקג (בדיקת לב) לפני תחילת הטיפול. אם קיימת מחלה קרדיאלית פעילה יש להימנע מהשימוש ב קונצרטה. בתחילת הטיפול מטופלים יכולים לדווח על עלייה בדופק , סחרחורת ועל שינויים בלחץ הדם.

קיימים דיווחים על כך שהתרופה יכולה להחמיר תופעות של טיקים או של תסמונת OCD. כמו כן יש דיווחים על החמרה של מהלך מחלה מאניה דפרסיה או של פסיכוזה. החמרה של דיכאון והופעה של מחשבות אובדניות יכולה להתרחש עם קונצרטה (CONCERTA).

כמה זמן לוקח לקונצרטה להשפיע?

ההשפעה של קונצרטה מורגשת בדרך כלל תוך שבוע מתחילת הטיפול. המטופלים מדווחים על שיפור ביכולת לריכוז, היכולת להקשיב לשיחות, לקרוא חומר עיוני, ובאופן כללי על שיפור ביכולות הקוגניטיביות. במטופלים עם הפרעה היפראקטיבית נצפית רגיעה מוטורית ועלייה ביכולת לבצע פעולות בצורה מתוכננת ורציפה.

מהן התופעות של הפסקה פתאומית של קונצרטה ?

מנגנון הפעולה של קונצרטה הינו קרוב למנגנוני הפעולה של תרופות רבות המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית, לכן יש צורך בהדרכה של מטופלים הנוטלים תרופות נוגדות דיכאון, תרופות מייצבות מצב הרוח, תרופות נוגדות חרדה ותרופות נוגדות פסיכוזה על אינטראקציה אפשרית עם קונצרטה.

מאחר ומאגרי מידע על תופעות לוואי של תרופות מתעדכן בתדירות גבוהה, רצוי שהרופא המטפל יבדוק אינטראקציות בין תרופתיות כאשר הוא ממליץ למטופל ליטול קונצרטה.

שימוש קונצרטה בהיריון והנקה

קונצרטה נחשבת לתרופה מותרת בהיריון מאחר ולא גורמת למומי לידה. קיימים פחות דיווחים על השימוש של התרופה בזמן הנקה. התרופה חודרת לחלב אם אבל בכמויות קטנות. יש לעקוב על התפתחות התינוק בזמן הנקה.

רצוי להתייעץ עם מכון לייעוץ תרופתי בזמן היריון כדי לקבל ייעוץ עדכני על השפעת תרופות בהיריון.

האם קונצרטה תרופה עבורך?

ההחלטה האם להתחיל טיפול עם קונצרטה אצל מבוגר עם הפרעת קשב וריכוז דורשת הערכה קלינית מקיפה. פרופ’ גרינהאוס מציין שהערכה זאת תכלול

  • בדיקה פסיכיאטרית מורחבת
  • דיון על התרופה קונצרטה
  • התייחסות למצבים הרפואיים הנוספים של המטופל
  • דיון על תופעות הלוואי האפשריות
  • התייחסות לאינטראקציות הבין תרופתיות
  • דיון על האפשרות של ההתמכרות לתרופה

פרופ’ גרינהאוס ממליץ על מעקב תקופתי הכולל בדיקה קלינית, בדיקות מעבדה, והערכה של הצורך בהמשך טיפול עם קונצרטה.

סיכום

קונצרטה (CONCERTA) הינה תרופה הנמצאת בשימוש בטיפול של הפרעת קשב וריכוז. היא תרופה לשחרור מושהה ומומלצת כטיפול קבוע במצבים קליניים מתאימים. תופעות הלוואי של התרופה שכיחות ומטופלים לא מעטים מפסיקים את הטיפול עקב תופעות לוואי אלו. לרוב, תופעות הלוואי פוחתות עם השימוש של התרופה. התרופה נמצאת בשימוש אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים

כותב המאמר:
פרופסור אמריטוס לאון גרינהאוס מהפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית, פרופסור חבר מאוניברסיטת תל אביב ומאוניברסיטת מישיגן שבארה"ב. מייסד "מיינד קליניק", פסיכיאטר מטפל וחוקר מזה 4 עשורים בתחום הניורוביולוגיה של הדיכאון והחרדה. לאורך הקריירה, פרסם מעל 150 מאמרים מדעיים והדריך דורות רבים של מתמחים, אשר השתלבו במערכת הרפואית במדינת ישראל. מייסד התוכנית לטיפול בנזעי חשמל ECT באוניברסיטת מישיגן בארה"ב ונחשב כמומחה מספר 1 בתחום. בארץ פרופסור גרינהאוס מחלוצי הטיפול בגרייה מגנטית TMS וטיפול בקטמין. כיהן בתפקידים ניהוליים, מנהל המערך הפסיכיאטרי של בית חולים תל השומר, מנהל המרכז הירושלמי לבריאות הנפש, בתי חולים כפר שאול ואיתנים ויו"ר האיגוד לפסיכיאטריה ביולוגית.

צרו קשר


    צרו קשר


      צרו קשר עם פרופסור לאון גרינהאוס


        דילוג לתוכן