vhjgfhgfh

 

עמוד הבית > מאמרים בנושא דיכאון לאחר לידה > טיפול בדיכאון בהריון של אם פונדקאית

טיפול בדיכאון בהריון של אם פונדקאית

כותב המאמר: פרופסור לאון גרינהאוס

הרבה מאוד אנשים מדברים על דיכאון שאחרי לידה – מצב מוכר שבו היולדת סובלת מדיכאון אמיתי, הרבה יותר חריף מה”בייבי בלוז” של הימים הראשונים, המתבטא בדרך כלל בחוסר חשק לעשות דברים ובמחשבות שליליות, ויכול אף להגיע למצב של הזנחת התינוק ומחשבות על התאבדות. אבל, יש גם מצב אחר – של דיכאון בזמן ההיריון עצמו, ועליו, כאמור, מדברים פחות. למרות שמדברים עליו פחות הוא קיים, וחשוב להתייחס אליו באופן כללי, עוד יותר במצבים שבהם נושאת ההיריון היא אם פונדקאית.

מהו דיכאון בהיריון ?

מצב של דיכאון ממשי, המתבטא בחוסר חשק לעשות דברים, בוויתור על דברים שאוהבים, במחשבות שליליות על תהליך ההיריון עצמו ובהבעת חששות אמיתיים מהיום שאחרי הלידה ועוד. במצבים קיצוניים דיכאון בהיריון יכול להתבטא בחוסר תפקוד ממשי, בבחינת יתר של הבדיקות ודאגה הרבה יותר מדיי גדולה לשלום העובר, ובהרבה מאוד ביטויים אחרים, שמחייבים בדיקה.

דיכאון בהיריון של אם פונדקאית

אנחנו מקדישים פסקה שלמה לנושא של דיכאון באם פונדקאית, שכן מדובר במצב מאוד רגיש: אישה נושאת היריון שהוא לא שלה, ואמורה לוותר על התינוק שנשאה ברחמה 9 חודשים מיד אחרי הלידה. מצב כזה יכול להוביל למחשבות דיכאוניות, וחשוב מאוד לאבחן את המצב כמה שיותר מוקדם, על מנת שהאם הפונדקאית תצליח לעבור בשלום את כל ההיריון ועל מנת שלא יהיו לדיכאון שלה השלכות על העובר.

השלכות של דיכאון בהיריון

דיכאון בהיריון עלול להשפיע, כמובן, על מצבה הנפשי של האם, וכאשר מדובר באם פונדקאית – הדבר עלול להביא אותה לעשות צעדים שיפגעו לא רק בה, אלא גם בזוג שלמענו היא נושאת את ההיריון עצמו. מעבר לכך, יש הרבה מחקרים שלפיהם המצב הרגשי של נושאת ההיריון בזמן ההיריון עלול להשפיע גם על מצבו הבריאותי והנפשי של העובר, ולכן חשוב מאוד לאבחן דיכאון בהיריון כמה שיותר מוקדם. אם זוג חושד שאותה אם פונדקאית שנושאת את ילדו מראה סימני דיכאון, או שהיא עצמה מדווחת על סימנים כאלה, חשוב מאוד לפנות לפסיכיאטר המתמחה בטיפול בדיכאון בנשים בהיריון, ולבקש טיפול מתאים.

הטיפול בדיכאון בהיריון

הטיפול בנשים בהיריון הסובלות מדיכאון, כמו גם באמהות פונדקאיות הסובלות מדיכאון, יכול להיות טיפול פסיכולוגי של שיחות בלבד, אבל אם זה דיכאון מאובחן – בחלק מהמקרים כדאי יהיה לתת לאישה ההרה טיפול תרופתי. במקרים כאלה צריך להיות מאוד זהירים שכן לא כל תרופה נגד דיכאון אפשר לקחת בהיריון – יש תרופות שעלולות להשפיע על התפתחות העובר. לכן, חשוב מאוד להגיע לפסיכיאטר מוסמך ומנוסה, אשר יודע בדיוק אלו תרופות פסיכיאטריות ניתן לרשום לאישה בהיריון ואילו לא, ולבדוק בשבע עיניים את העלון המצורף – רק ליתר ביטחון.

לסיכום: דיכאון בהיריון הוא תופעה לא נדירה בכלל, בעיקר לא כשמדובר בהיריון של אם פונדקאית. לכן, חשוב מאוד להיות עם האצבע על הדופק, ובכל מקרה של חשד – לפנות לפסיכיאטר מוסמך המתמחה בטיפול בנשים בהיריון, על מנת להבטיח לאם ולעובר שלום.

יעניין אתכם : טיפול בדכאון כללי | יעניין אתכם : טיפול במאניה דיפרסיהדיכאון בהריון

כותב המאמר:
פרופסור אמריטוס לאון גרינהאוס מהפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית, פרופסור חבר מאוניברסיטת תל אביב ומאוניברסיטת מישיגן שבארה"ב. מייסד "מיינד קליניק", פסיכיאטר מטפל וחוקר מזה 4 עשורים בתחום הניורוביולוגיה של הדיכאון והחרדה. לאורך הקריירה, פרסם מעל 150 מאמרים מדעיים והדריך דורות רבים של מתמחים, אשר השתלבו במערכת הרפואית במדינת ישראל. מייסד התוכנית לטיפול בנזעי חשמל ECT באוניברסיטת מישיגן בארה"ב ונחשב כמומחה מספר 1 בתחום. בארץ פרופסור גרינהאוס מחלוצי הטיפול בגרייה מגנטית TMS וטיפול בקטמין. כיהן בתפקידים ניהוליים, מנהל המערך הפסיכיאטרי של בית חולים תל השומר, מנהל המרכז הירושלמי לבריאות הנפש, בתי חולים כפר שאול ואיתנים ויו"ר האיגוד לפסיכיאטריה ביולוגית.

צרו קשר


    צרו קשר


      צרו קשר עם פרופסור לאון גרינהאוס