vhjgfhgfh

 

עמוד הבית > טיפולים בקליניקה > טיפול בקטמין לדיכאון ופוסט טראומה

טיפול בקטמין לדיכאון ופוסט טראומה

כותב המאמר: פרופסור לאון גרינהאוס

לפרופסור גרינהאוס ניסיון רב בטיפול בקטמין לדיכאון קליני ופוסט טראומה

הטיפול במצבים של דיכאון קליני ו-PTSD התפתח מאוד בשנים האחרונות ומגוון הטיפולים הן התרופתיים והן של פסיכותרפיה שיעילים בטיפול במצבים אלו, התרחב. למרות זאת, אחוז לא מבוטל של סובלים לא מגיב בצורה מספקת לטיפולים המוצעים להם.

התגובות הלא מספקות לטיפול, גורמות לסבל רב ולירידה באיכות החיים. סוגיה זאת מטרידה את החוקרים ואת המטפלים וקיים חיפוש מתמיד של שיטות יעילות יותר לטיפול בדיכאון ו PTSD. בשנים האחרונות הטיפול בקטמין ואסקטמין אושר כטיפול לדיכאון קליני עמיד ושל קטמין ל פוסט טראומה  PTSD מורכב.

 

אז מה זה קטמין

קטמין הינו חומר הרדמה שנמצא בשימוש קליני שוטף כ – 50 שנה, מיוחד למצבים הדורשים הרדמה קצרה. הוא נחשב לחומר הרדמה עם יעילות רבה נגד כאבים כרוניים. לפני יותר מעשור דווח לראשונה שמתן קטמין במינון נמוך בעירוי לווריד, הוביל לשיפור מהיר בדיכאון הקליני ולשיפור במדדי אובדנות. החולים שעליהם נוסה הקטמין היו חולים עם דיכאון מגיורי שלא מגיב מספיק לטיפול התרופתי (דיכאון עמיד לטיפול) וגם בחולים הסובלים מדיכאון ביפולארי (של מאניה דיפרסיה עמידים לטיפול). חולים אלו דירגו את הדיכאון, לפני קבלת הקטמין, כחמור וכבר 24-48 שעות לאחר העירוי, דיווחו על שיפור מרשים במדדי הדיכאון. מאמרים ראשונים אלו החלו זרם חדש של טיפול בקטמין לדיכאון קליני וכמו כן, טיפול בקטמין לפוסט טראומה PTSD. במהלך 2019 ו – 2020 אושר גם אסקטמין ( Esketamine) במשאף כטיפול לדיכאון עמיד. הטיפול באסקטמין-SPRAVATO נמצא בסל התרופות של ישראל כטיפול למצבים של דיכאוןעמיד וניתן לקבל תרופה זו דרך קופות החולים. 

 

עירויי קטמין – השימוש הקליני

הבדיקה הראשונית על היעילות של הקטמין התבצע דרך עירוי יחיד. החוקרים הבחינו שהשיפור הקליני היה מרשים, אך ההשפעה שלו שורדת 4-7 ימים בלבד, כדי להתגבר על מגבלה זו הוחלט לחזור על מתן הטיפול בקטמין בתדירות של פעם או פעמים בשבוע למשך 4-6 שבועות. במקרה הצורך וכדי למנוע את הישנות הדיכאון אפשר לחזור על מתן קטמין כטיפול החזקתי. לרוב משלבים טיפול נוגד דיכאון יעיל ביחד עם הקטמין. העירויים החוזרים שיפרו את יעילות הטיפול והזמנים של הטבה בדיכאון גדלו עד למספר שבועות או מספר חודשים. 

הגילוי שחולים עם דיכאון עמיד מגיבים בצורה מהירה לעירוי של קטמין הינו מרשים ועורר תגובה מידית בקהילת המטפלים במחלת הדיכאון.  במהלך הזמן נוספו הוכחות שמצבים קליניים אחרים כמו PTSD (במיוחד הסימפטומים של חרדות, מצב רוח ירוד, והפרעות שינה) והשלב הדיכאוני של המאניה דיפרסיה, גם משתפרים עם טיפול בקטמין.

 

מהו מנגנון הפעולה של קטמין

מנגנון הפעולה של קטמין שונה מזה של תרופות נוגדות דיכאון רגילות. תרופות נוגדות דיכאון רגילות משפיעות על המוליכים הכימיים במוח בשם סרוטונין, דופמין, ונוראפינפרין. לעומת זאת, קטמין משפיע על מערכת של מוליך בשם גלוטמט (Glutamate). למערכת של גלוטמט מספר רב של תת-מנגנונים שהפעלתם או השתקתם גורמת לנרמול של פעולות כימיות רבות במוח. הפעילות על הקולטנים של הגלוטמט מפעילה תהליכים מולקולריים תוך תאים שמובילים את השינוי בתסמינים הקליניים. קרוב לוודאי זו הדרך דרכה משפיע הקטמין באופן מהיר על הדיכאון או על PTSD.

הגילוי שקטמין פועל דרך המערכת של הגלוטמט הוביל להבנות מדעיות חדשות בכל הנוגע לנסיבות המוחיות שגורמות לדיכאון ו לPTSD. קיימות כבר תרופות ניסיוניות שפועלות בדרך זו ושיעילותם נחקרת.

איך מתבצע טיפול קטמין בעירוי

הטיפול בקטמין בעירוי מאושר על ידי משרד הבריאות בישראל כטיפול לדיכאון עמיד ולתסמונת של פוסט טראומה PTSD, דרך תקנה 29 ג’ של חוק הרוקחות. אישור זה ניתן עקב היעילות המוכחת של הטיפול.

פרופ’ גרינהאוס בשיתוף עם המרכז הרפואי אסותא שברמת החייל בתל אביב, החל לבצע טיפול בקטמין למצבי דיכאון ופוסט טראומה- PTSD שעמידים לטיפול תרופתי ראשוני.

לשם קבלה לטיפול צריך לעבור את השלבים הבאים:

1. בדיקת התאמה לטיפול, יש להביא מסמכים רפואיים ובדיקות מעבדה עדכניות. במרפאה מעריכים את המצב ובוררים מי מתאים לטיפול.

2. אישור של טופס 29 ג’ ע”י משרד הבריאות (תהליך קצר דרך מחלקת רוקחות של בית החולים אסותא).

3. חתימה על טופס הסכמה לטיפול בקטמין. יתקבלו לטיפול רק אנשים מעל גיל 18 שיכולים לחתום על טופס הסכמה. מאחר וניתן לבצע טיפול באסקטמין (Spravato) דרך קופות החולים יתקבלו לטיפול בעירוי רק מטופלים המעדיפים טיפול זה, מטופלים הסובלים מדיכאון של המחלה המאני דפרסיבית, מטופלים עם דיכאון פסיכוטי, ומטופלים עם  PTSD.  

4. התיאום של יום הטיפול וזמן הגעה למרכז הרפואי אסותא רמת החייל יתואמו על ידי מנהלת המשרד של פרופ’ גרינהאוס. במהלך הטיפול תפגשו את הצוות הרפואי האחיות הרופא המרדים ופרופסור גרינהאוס.

הכנה לטיפול בקטמין בעירוי :

1. אסור לאכול 6 שעות לפני מועד הטיפול, שתיית מים מותרת עד שעתיים לפני הטיפול.

2. רצוי להביא אוזניות ומוזיקה להאזין בזמן הטיפול. 

3. לפני הטיפול במהלכו ובסיומו ימדדו:  לחץ דם, דופק וסטוריצה (רמת חמצן בדם).

4. מהלך הטיפול תוחדר מחט אליה תחובר התרופה. התרופה ניתנת  בעירוי וורידי מתמשך דרך מכשיר סופר טיפות.

5. קטמין במינון של 0.5-2 מ”ג לקילו יינתנו באופן הדרגתי בעירוי ולמשך 40-60 דקות. המינון יקבע ע”י פרופ’ גרינהאוס בהתאם לגובה משקל ולתגובה הקלינית של המטופל.

6. אחרי גמר האינפוזיה המטופל נשאר להשגחה למשך שעה נוספת.

7. תהליך שחרור מהמרפאה מתבצע עם מכתב שחרור וחובה שיגיע מלווה.

8. חל איסור נהיגה למשך 24 שעות לאחר הטיפול.

 

איזה תופעות אפשר לצפות בזמן העירוי

קטמין הוא חומר הרדמה לכל דבר אבל כטיפול נגד דיכאון או לפוסט טראומה PTSD  הוא ניתן במינון יחסית נמוך. מינון זה גורם לטשטוש ולא להרדמה עמוקה. הטשטוש עובר במהרה אחרי הפסקת העירוי. 

קטמין נחשב לחומר עם פרופיל בטיחותי גבוה. זה אומר שצפויות מעט מאוד, אם בכלל, תופעות לוואי לטיפול והן חולפות תוך 15-30 דקות מתום העירוי. מטופלים בודדים מדווחים על תחושות מתח או על חלומות ערים ובמקרים בודדים, על סיוטים. בזמן העירוי המטופל יכול להרגיש: חרדה, תחושות של ניתוק מהסביבה (דריאליזציה), מחשבות שקשורות עם טראומות בעבר, ובלבול קוגניטיבי קל. בדרך כלל אין תופעות לוואי שדורשות הפסקת העירוי. במידה ולמטופל יש חרדה גדולה או שיש שינויים בלחץ הדם, הרופא המרדים יטפל בתופעה.

* הטיפול קטמין בעירוי מתבצע במסגרת פרטית.

 

מהלך טיפול – עירוי בקטמין

הסדרה הראשונית של טיפולי קטמין בעירוי כוללת 4-6 טיפולים. במהלך תקופה זאת פרופסור גרינהאוס יתאים גם את הטיפול התרופתי האנטי דיכאוני של המטופל.  במצבים מסוימים ימליץ פרופ’ גרינהאוס על המשך טיפול בעירוי קטמין בתדירות נמוכה יותר של פעם ב10-14 יום עד לפעם בחודש-חודשיים במטרה לחזק את ההשפעה האנטי דיכאונית של הקטמין. 

האם יש נזק מצטבר של השימוש בעירויי קטמין חוזרים?

כאשר הטיפול בעירוי של קטמין מתבצע בצורה המומלצת על ידי פרופ’ גרינהאוס אין סיכון מיוחד נוסף מהטיפולים. פרופסור גרינהאוס ימליץ על בדיקות דם תקופתיות לאלו שממשיכים עם הטיפולים בצורה סדירה. 

ידוע שבנוסף לשימוש הרפואי קטמין נמצא בשימוש כ “סם מסיבות”. לכן מטופלים שואלים האם יש סיכון להתמכרות בעקבות העירויים של קטמין. כאשר הטיפול מתבצע תחת ההמלצות הרפואיות, אין סיכון להתמכרות מקטמין. 

 

מהי התרופה אסקטמין (Spravato)

בשנת 2019 בארה”ב ו ב-2020 בישראל, אושר חומר בשם אסקטמין (Esketamine) (שם משחרי Spravato )ל טיפול בדיכאון עמיד. אסקטמין הינו חומר מאוד דומה ל Ketamine בהבדל שהוא ניתן במשאף לשימוש דרך האף ולא באינפוזיה כמו הקטמין. למעשה כאשר מטופל מקבל טיפול בקטמין, טיפול זה כולל גם את האסקטמין. לכן, מנגנון הפעולה הביולוגי זהה בין שתי התרופות.

משרד הבריאות אישר את השימוש באסקטמין במצבים של דיכאון מגיורי עמיד לטיפול. באישור זה לא נכללים מצבי דיכאון אחרים כמו דיכאון של המחלה הביפולרית, דיכאון אחרי לידה, דיכאון פסיכוטי, דיכאון שהמטופל מעדיף לטפל ללא טיפול תרופתי, ולתסמונת של PTSD.

מאחר והטיפול באסקטמין אושר לסל הבריאות הטיפול מתבצע בקופות החולים ללא עלות למטופל. 

איך אני מקבל אינפורמציה נוספת על קטמין וקובע תור עם פרופ’ גרינהאוס?

לקבלת פרטים יש לפנות למרכז לטיפול בקטמין , מיינד קליניק – רחוב צייטלין 1, תל אביב

טלפון: 03-7778191, מייל clinic2733@gmail.com צוות המרפאה ייתן את  האינפורמציה הדרושה ותקבע פגישה להערכה עם פרופ’ גרינהאוס.

כותב המאמר:
פרופסור אמריטוס לאון גרינהאוס מהפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית, פרופסור חבר מאוניברסיטת תל אביב ומאוניברסיטת מישיגן שבארה"ב. מייסד "מיינד קליניק", פסיכיאטר מטפל וחוקר מזה 4 עשורים בתחום הניורוביולוגיה של הדיכאון והחרדה. לאורך הקריירה, פרסם מעל 150 מאמרים מדעיים והדריך דורות רבים של מתמחים, אשר השתלבו במערכת הרפואית במדינת ישראל. מייסד התוכנית לטיפול בנזעי חשמל ECT באוניברסיטת מישיגן בארה"ב ונחשב כמומחה מספר 1 בתחום. בארץ פרופסור גרינהאוס מחלוצי הטיפול בגרייה מגנטית TMS וטיפול בקטמין. כיהן בתפקידים ניהוליים, מנהל המערך הפסיכיאטרי של בית חולים תל השומר, מנהל המרכז הירושלמי לבריאות הנפש, בתי חולים כפר שאול ואיתנים ויו"ר האיגוד לפסיכיאטריה ביולוגית.

צרו קשר


    צרו קשר


      צרו קשר עם פרופסור לאון גרינהאוס