vhjgfhgfh

 

עמוד הבית > מאמרים בנושא מאניה דפרסיה > תופעות של מאניה דפרסיה חלק ב

תופעות של מאניה דפרסיה חלק ב

כותב המאמר: פרופסור לאון גרינהאוס

ומה עם הדיכאון?

גם כאן אפשר לראות מגוון של הפנים הרבות והמשתנות של המאניה דפרסיה. החולה המאני דפרסיבי מגיע לטיפול בדרך כלל בשלב הדיכאוני של המחלה. הרבה פעמים בשיחה הראשונית אתו הוא אפילו לא זוכר שהיו לו גם תקופות של מצב רוח מרומם. רק בבדיקה מדוקדקת ובעזרת המשפחה מקבל הרופא את הנתונים האמיתיים על המחלה. אני ממליץ תמיד להכליל את בני המשפחה בלפחות חלק מהריאיון הקליני. בני המשפחה מוסיפים הרבה פרטים על טיב המחלה של הסובל, והם גם אלו שיצטרכו לסייע לחולה ואף לשמור עליו עד ההבראה, מסכם פרופ’ גרינהאוס.

בדיכאון של המחלה המאני דפרסיבית מסוג 1 משתלבים סימפטומים של דיכאון ובנוסף החולה מדווח על הפרעות בתפיסת המציאות כמו: “אני סובל ממחלה חשוכת מרפא”, “אלוהים מעניש אותי על טעויות העבר”, “אין סיכוי שמצבי ישתפר”. כתוצאה ממחשבות אלו, שהן לפעמים מעין “קולות” שאומרים לאדם שהוא אשם ושעליו לסיים את חייו, הסיכון האובדני מתגבר ועל חולים אלו להיות תחת השגחה קפדנית ולעתים אף יש צורך באשפוז.

כמובן שלא כל דיכאון של המחלה מאניה דיפרסיה הוא בעומק שתואר קודם. פרופסור לאון גרינהאוס הביא דוגמאות אלו בכדי להדגים עד כמה חמור המצב יכול להיות. בדרך כלל הדיכאון של המחלה המאני דפרסיבית לא עמוק כל כך, למרות שהסיכון האובדני קיים בכל מצב דיכאוני משמעותי. בנוסף למה שתיארתי, ממשיך גרינהאוס, הדיכאון של המאניה דפרסיה מלווה בסימפטומים נוספים כגון חוסר יכולת לתפקד, עלייה או ירידה בתיאבון, קשיים בשינה או עודף שינה, חוסר הנאה ותחושת “שיתוק של המוח”. זכור לי חולה שבחיים האישיים שלו היה מאוד מוצלח, אומר פרופ’ גרינהאוס, והוא אמר לי כך: “במצבים המאניים שלי אני יכול לכתוב 100 מכתבים ליום ולבצע עסקאות מהבוקר עד הערב, בדיכאון אני לא יכול לצאת מהמיטה, נשאר בבית ולא בא לעסק חודשים”.

אין ספק שהמחלה המאני דפרסיבית מהווה אתגר אבחנתי וטיפולי עבור הרופא. קודם צריך לאבחן את המצב היטב. פרופ’ לאון גרינהאוס מספר כי הרבה פעמים, במיוחד במצבים הקלים יותר, המאניה לא מוזכרת על ידי החולה ואם הרופא לא מודע לקיומו של גל מאני קודם, הוא עלול להמליץ על טיפול בדיכאון ללא תרופות מגינות מפני מאניה. אז החולה יכול לעבור ממצב של דיכאון למצב של מאניה משמעותית בתהליך המוכר בשם “The Switch Process”, ההיפוך ממאניה לדיכאון.

לסיום פרופ’ גרינהאוס אומר שעדיף לחולה שסובל ממאניה דפרסיה להיות במעקב של מומחה בתחום. היעד החשוב הוא להגיע לאיזון שמקטין עד כמה שניתן את הגלים המאניים והדיכאוניים. הקשר הטיפולי הרצוף מאוד חשוב ולאחר שהמצב הקליני מאובחן וידוע – על החולה לפנות לרופא מיד עם הופעת התסמינים הקליניים. ידוע כי התחלה מוקדמת של הטיפול מקצרת באופן משמעותי את עוצמת הגל ואף מונעת את גל ההמשך שכמעט תמיד מופיע , אם הגל הבסיסי לא מטופל ביעילות.

פרופסור גרינהאוס הינו פסיכיאטר מומחה שעוסק במיוחד בתחום של המאניה דפרסיה. פרופ’ גרינהאוס מקבל בקליניקה הפרטית שלו בתל אביב וגם בהרצליה.

 

מניה דפרסיה: הגישה התרופתית

בחלק זה של הכתבה, פרופסור גרינהאוס מתייחס לטיפול התרופתי בו משתמשים בשלבים השונים של מאניה דפרסיה. כפי שנכתב במאמרים בנושא התופעות הקליניות של המאניה דפרסיה, למחלה זו 3 שלבים: שלב דיכאוני, שלב מאני (או היפומאני) ושלב של המחלה המאוזנת. לכל שלב של המחלה טיפול ייחודי.

תרופות נוגדות דיכאון רגילות (כגון CIPRALEXVIEPAXLUSTRAL ועוד) אשר נמצאות בשימוש שוטף בטיפול בדיכאון קליני הרגיל, אינן מומלצות בטיפול בדיכאון של המאניה דפרסיה. תרופות אלו עלולות לגרום לשינוי קליני מהיר ולהפוך את הדיכאון למאניה. מעבר זה יכול להיות מסוכן, ביחוד כאשר מדובר במטופל אשר סבל בעבר מגלים של מאניה משמעותית.

 

אז איזה טיפול תרופתי מתאים לדיכאון של מניה דפרסיה:

  • בדיכאון של המניה דפרסיה מומלץ להתחיל טיפול עם תרופות מייצבות מצב רוח מהקבוצה של ה- SEROQUELZYPREXA או ARIPLY. חרף העובדה שתרופות אלו מומלצות לטיפול בסכיזופרניה, כיום ידוע כי הן משפיעות היטב גם במצבים של מאניה דפרסיה. תרופות אלה מומלצים במיוחד במצבים של מאניה דפרסיה מסוג I.
  • אלטרנטיבה לתרופות שהזכרנו קודם, היא תרופות נוגדות אפילפסיה שגם הן הוכחו כיעילות לטיפול במאניה דפרסיה (כגון LAMICTAL ו- DEPALEPT).
  • השימוש בליתיום, תרופה קלסית בטיפול במאניה, פחות מומלץ בשלב הדיכאון בשל יעילותו הנמוכה כנוגד דיכאון. חשוב להשתמש בתרופה זו כאשר שוקלים את הטיפול המונע של המחלה.
  • במידה והדיכאון משמעותי מאוד ונוצר צורך בטיפול בתרופות נוגדות דיכאון, מומלץ להתחיל עם תרופה בשם WELLBUTRIN.

 

אז איך מטפלים במצבים המאניים:

  • הטיפול במצב המאני כולל בדרך כלל שילוב של תרופה נוגדת פסיכוזה ותרופה מייצבת מצב רוח.
  • למעשה רוב התרופות שנמצאות בשימוש כטיפול בסכיזופרניה הוכחו כיעילות בטיפול במאניה. מאחר ובמצב המאני האדם נמצא באי שקט משמעותי ומתקשה גם להירדם, רצוי להשתמש בתרופה בעלת השפעה מרגיעה. תרופות כגון SEROQUEL ו- ZYPREXA יעילות מאוד בשלב זה.
  • התרופות מקבוצת מייצבי מצב הרוח כגון LAMICTALTEGRETOLDEPALEPT ו- TRILEPTIN יעילות בטיפול במצב המאני.
  • ליתיום נחשבת לתרופה האנטי מאנית הקלסית ולה מקום מרכזי בשלב המאני של המחלה.

 

איך ממשיכים בטיפול התרופתי בחלוף הגלים החריפים של המחלה?

  • הטיפול המונע של המאניה דפרסיה הינו שלב מכריע בטיפול במחלה. שלב זה הוא מורכב מאחר והוא דורש שהמטופל המאובחן ימשיך בטיפול החזקתי, כאשר לרב מדובר בטיפול ארוך טווח. השאלות מורכבות עוד יותר כאשר מדובר באישה צעירה שמעוניינת ללדת בעתיד ולהניק לאחר הלידה.
  • הטיפול בליתיום הוא הטיפול המונע המומלץ ביותר במאניה דפרסיה. תרופה זו נמצאת בשימוש מעל 50 שנה ויעילותה בטיפול המונע של המאניה דפרסיה הוכחה במחקרים רבים. שימוש ממושך בליתיום עלול לגרום לתת פעילות של בלוטת התריס ולירידה בתפקודי הכליות. אי לכך יש צורך במעקב קליני ומעבדתי מסודר.
  • תרופות נוספות שיכולות להיות יעילות גם הן בטיפול המונע של מאניה דפרסיה הן תרופות נוגדות פסיכוזה ומייצבי מצב רוח. תרופות אלו הוזכרו קודם לכן.

מאניה דפרסיה הינה מחלה מורכבת אשר דורשת התייחסות מקצועית מצד הרופא והיענות לטיפול המומלץ מצד המטופל. טיפול נכון במחלה מאפשר שיפור באיכות החיים והמשך חיים נורמטיביים.

לחצו כאן להמשך קריאה על תופעות של מאניה דיפרסיה חלק א

לחצו כאן למידע נוסף על טיפול בחרדה מקצועי ואכפתי

 

כותב המאמר:
פרופסור אמריטוס לאון גרינהאוס מהפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית, פרופסור חבר מאוניברסיטת תל אביב ומאוניברסיטת מישיגן שבארה"ב. מייסד "מיינד קליניק", פסיכיאטר מטפל וחוקר מזה 4 עשורים בתחום הניורוביולוגיה של הדיכאון והחרדה. לאורך הקריירה, פרסם מעל 150 מאמרים מדעיים והדריך דורות רבים של מתמחים, אשר השתלבו במערכת הרפואית במדינת ישראל. מייסד התוכנית לטיפול בנזעי חשמל ECT באוניברסיטת מישיגן בארה"ב ונחשב כמומחה מספר 1 בתחום. בארץ פרופסור גרינהאוס מחלוצי הטיפול בגרייה מגנטית TMS וטיפול בקטמין. כיהן בתפקידים ניהוליים, מנהל המערך הפסיכיאטרי של בית חולים תל השומר, מנהל המרכז הירושלמי לבריאות הנפש, בתי חולים כפר שאול ואיתנים ויו"ר האיגוד לפסיכיאטריה ביולוגית.

צרו קשר


    צרו קשר


      צרו קשר עם פרופסור לאון גרינהאוס