vhjgfhgfh

 

זופיקלון (ZOPICLONE)

כותב המאמר: פרופסור לאון גרינהאוס

זופיקלון הינו חומר פרמקולוגי המצוי בשתי תרופות, נוקטורנו (NOCTURNO) ואימובן (IMOVANE). תרופות אלו משתייכת לקבוצת התרופות שמסייעות לשינה הנקראות “תרופות שינה מקבוצת “Z.

במאמר זה אתייחס לנקודות החשובות בטיפול בבונדורמין. המאמר מיועד לתת הדרכה כללית על התרופה. הוא אינו תחליף לדיון מעמיק עם הפסיכיאטר המטפל או לקריאת עלון למטופל שמצורף לתרופה.

לאיזה מטרה משתמשים בנוקטורנו או באימובן ואיך נעשה השימוש בהם?

השימוש הקליני היחידי של תרופות אלו הוא כטיפול בהפרעות שינה במיוחד אלו המופיעות כהפרעה בהירדמות. נוקטורנו ואימובן נספגים במהירות דרך מערכת העיכול והם פעילים בגוף למשך 3-6 שעות. השפעתו\ם מורגשת תוך 30-60 דקות מלקיחתם.

נוקטורנו נמכר בכדורים של 3.75 ו7.5 מג’ ואימובן בכדורים של 7.5 מג’ בלבד. מומלץ להתחיל במינון הנמוך ולהעלות במידת הצורך.

לאנשים הסובלים מפגיעה בתפקוד הכבד או הכליות מומלץ להיצמד למינונים הנמוכים של התרופה.

תופעות הלוואי האפשריות של נוקטורנו ושל אימובן

תופעות הלוואי של נוקטורנו ושל אימובן זהות וקשורות להשפעת יתר על המערכת שאחראית על שינה וערות. תופעות הלוואי כוללות:

  • ישנוניות ועייפות במשך היום. במקרים קיצוניים תופעות אלו יכולות להגיע לקושי קוגניטיבי, הפרעות בזיכרון, בלבול והתמצאות לקויה.
  • רצוי ליטול את התרופות לקראת השינה.
  • בנוסף להשפעות הקוגניטיביות, נוקטורנו ואימובן יכולים לגרום לקשיי קואורדינציה, לירידה במהירות התגובות המוטוריות ולנפילות
  • תופעות הלוואי שכיחות יותר בגיל הגריאטרי
  • נוקטורנו ואימובין יכולים להשפיע על היכולת לנהוג או על השימוש הנכון בציוד מכני כבד. אם תופעה זאת מורגשת יש להודיע לפסיכיאטר המטפל באופן מידי
  • הקאות, שלשולים ותגובות אלרגיות
  • שימוש במינונים מוגזמים יכול לגרום לשינויים אישיותיים, להתנהגויות ביזריות, לכעסנות מוגזמת ואף למחשבות אובדניות
  • לנוקטורנו ולאימובן תופעת לווי בשם “שינויים מורכבים של השינה” (complex sleep behaviors). השכיחות של תופעה זו נמוכה והיא מופיעה בפחות מ 1% של המשתמשים בתרופות אלו. משתמשים החשים את השינויים המורכבים בשינה מבצעים פעולות אוטומטיות ללא מודעות. מעשים כמו הליכה מתוך שינה, ירידה במדרגות, נהיגה מתוך שינה, יציאה מהבית ללא הערכה של תנאי מזג האוויר ובלבוש שאינו הולם לעונה. מקרים אלו שכיחים יותר באנשים מבוגרים ובאלו הנוטלים מינונים מעל המומלץ.

מה הן האינטראקציות הבין תרופתיות של נוקטורנו ושל אמביאן ?

האינטראקציה המרכזית של תרופות אלו היא בשילוב עם תרופות אחרות הגורמות להירדמות או ישנוניות, תרופות כמו כדורי שינה אחרים ותרופות נגד דיכאון או פסיכוזה. לא מומלץ ליטול אלכוהול או סמים עם נוקטורנו או אמביאן. השימוש המקביל של חומרים אלו יכול לגרום לירידה בערנות ובכושר הנהיגה.

האם נוקטורנו ואמביאן יכולים לגרום להתרגלות והתמכרות?

השימוש הממושך של נוקטורנו ושל אמביאן יכול לגרום להתרגלות לתרופות ובמקרים של שימוש יתר גם להתמכרות. התרגלות לתרופות אלו מופיעה כאשר משתמשים בהם לתקופה רציפה וארוכה. הטיפול בהתרגלות לתרופה הוא יחסית קל ודורש ירידה הדרגתית של המינון. לדוגמא אם אדם נוטל נוקטורנו במינון של 15 מג ליום עליו לבצע ירידה הדרגתית של רבע כדור פעם בשבוע עד הפסקת התרופה.

התמכרות לנוקטורנו או אמביאן פחות שכיחה. היא מופיעה כאשר המטופל נוטל כמויות גדולות של התרופה (לפעמים גם מספר תרופות שינה) והוא מגיע למינונים גבוהים במיוחד. לדוגמא, מטופלת שלי שלקחה 18 כדורי נוקטורנו מדי לילה. שימוש היתר הוביל לתופעות פסיכיאטריות מורכבות שכללו מחשבות לא מציאותיות ותוקפנות פיזית כלפי בני משפחה. הטיפול בהתמכרות לכדורי שינה חייב להיעשות על ידי פסיכיאטר מנוסה בתחום.

מה הן התופעות הקליניות הקשורות להפסקה פתאומית של נוקטורנו או של אמביאן?

לא מומלץ לבצע הפסקה פתאומית של תרופות אלו. הפסקה פתאומית אחרי שימוש של מספר שבועות יכולה לגרום לסימפטומים של הפסקת התרופה.

מהן התופעות של הפסקה פתאומית:

  • קשיי הירדמות וחזרה של הפרעות השינה. קושי זה יכול להימשך ממספר ימים עד מספר שבועות
  • שינויים במצב הרוח לכיוון מצב רוח ירוד, כעסנות ועצבנות
  • טשטוש, שינויים בתחושות הפיזיות, בלבול ועד פרכוסים

שימוש בנוקטורנו ואמביאן בגיל השלישי

  • מומלץ ליטול מינון של 3.75 מג.
  • יש לבדוק השפעת יתר של התרופה (שיכולה לגרום לנפילות ופציעות)
  • לא מומלץ לשלב נוקטורנו או אמביאן עם תרופות אחרות בעלות השפעה מרדימה.
  • בגיל השלישי הסבירות של הופעת סימפטומים מורכבים של השינה גבוהה יותר מאשר אצל אוכלוסייה צעירה.

האם מותר להשתמש בנוקטורנו או אמביאן בזמן היריון או הנקה?

תרופות אלה לא ידועות כגורמת למומי לידה לכן השימוש בתרופות מותרת בהיריון. יש להתייעץ עם רופא מומחה לפני כל שימוש בתרופה.

נוקטורנו ואמביאן מופרשים מעט בחלב אם, לכן הן נחשבות כמותרות בזמן הנקה. יש להיות ערניים לאפשרות שהתרופה תוביל להשפעה מרדימה על התינוק.

בכל מקרה של שימוש בתרופות בהיריון מומלץ להתייעץ עם פסיכיאטר מומחה בתחום ועם מכון לייעוץ תרופתי של היריון והנקה.

שימוש בנוקטורנו בקליניקה של פרופ’ גרינהאוס

חלק לא מבוטל של מטופלים הפונים לקליניקה של פרופסור גרינהאוס מדווחים על הפרעות שינה. מטופלים שלא ישנים טוב מגלים תסמינים קליניים והתנהגותיים עוצמתיים יותר. לכן פרופסור גרינהאוס ממליץ על שימוש בנוקטורנו או באמביאן כעזרה טובה ומהירה. לרוב המטופלים מגיבים טוב לתרופה והשכיחות של תופעות לוואי, כולל “שינויים מורכבים בשינה” שתיארנו קודם הינה נמוכה.

פרופ’ גרינהאוס מציין שקיים סיכון להתרגלות לתרופות שינה, לכן חשוב להשתמש בתרופות אלו לתקופות קצרות בלבד ובמינונים הנמוכים שאפשר. הסיכון להתמכרות, למרות שלא שכיח, קיים.

בביקורים בקליניקה פרופ’ גרינהאוס מעריך את הצורך בתרופות שינה ושוקל אינטראקציות אפשריות עם תרופות נוספות שהמטופל נוטל.

סיכום

נוקטורנו ואמביאן הינן תרופות שינה הקיימות שנים רבות ונמצאות בשימוש נרחב באוכלוסייה הכללית וגם במטופלים פסיכיאטריים. ההשפעות הקליניות של תרופות אלו הינן טובות ומטופלים נהנים מהשפעה חיובית על השינה עם מיעוט תופעות לוואי. השכיחות של הפרעות מורכבות על השינה נמוכות אך מטופלים חייבים להיות מודעים להם.

כותב המאמר:
פרופסור אמריטוס לאון גרינהאוס מהפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית, פרופסור חבר מאוניברסיטת תל אביב ומאוניברסיטת מישיגן שבארה"ב. מייסד "מיינד קליניק", פסיכיאטר מטפל וחוקר מזה 4 עשורים בתחום הניורוביולוגיה של הדיכאון והחרדה. לאורך הקריירה, פרסם מעל 150 מאמרים מדעיים והדריך דורות רבים של מתמחים, אשר השתלבו במערכת הרפואית במדינת ישראל. מייסד התוכנית לטיפול בנזעי חשמל ECT באוניברסיטת מישיגן בארה"ב ונחשב כמומחה מספר 1 בתחום. בארץ פרופסור גרינהאוס מחלוצי הטיפול בגרייה מגנטית TMS וטיפול בקטמין. כיהן בתפקידים ניהוליים, מנהל המערך הפסיכיאטרי של בית חולים תל השומר, מנהל המרכז הירושלמי לבריאות הנפש, בתי חולים כפר שאול ואיתנים ויו"ר האיגוד לפסיכיאטריה ביולוגית.

צרו קשר


    צרו קשר


      צרו קשר עם פרופסור לאון גרינהאוס


        דילוג לתוכן