vhjgfhgfh

 

אנהדוניה

כותב המאמר: פרופסור לאון גרינהאוס

אנהדוניה הינה תופעה קלינית שתוארה כבר במאה ה 19 והיא מופיעה במספר אבחנות פסיכיאטריות, במיוחד בדיכאון ובסכיזופרניה. אנהדוניה מוגדרת כאובדן של היכולת ליהנות מפעילויות שונות והיא לרוב סימפטום של דיכאון מג’ורי על פי ספר האבחנות DMS של הארגון הפסיכיאטרי האמריקאי. מחקרים קליניים הראו שנוכחות של אנהדוניה וחוסר תגובה לגירויים חיוביים מנבא תגובה לא מספקת לטיפול תרופתי נוגד דיכאון. האבחנות הפסיכיאטריות מתבססות על נוכחות של סימפטומים קליניים. כבר מספר שנים שהמרכז הלאומי למחלות נפשיות בארה”ב מנסה לפתח קריטריונים אבחנתיים שונים שמבוססים על ממצאים של אנדופנוטיפים (endophenotypes). ממצאים אלו מייחסים ממצא קליני כמו אנהדוניה למערכת מוחית שמתפקדת בצורה לא תקינה בזמן המחלה. החשיבה החדשה הזאת נובעת מהעובדה שסימפטומים דומים יכולים להופיע במספר אבחנות פסיכיאטריות. לכן עושים מאמצים למצאו בסיס ביולוגי משותף לאותם סימפטומים שחוצים אבחנות. אנהדוניה הוא אחד מהסימפטומים שנחקרים בשיטה חדשה זאת, מאחר והיא מופיעה כאשר קיימות הפרעות במערכת הגמול במוחreward system) ). מערכת הגמול במוח אחראית על היכולת שלנו ליהנות. הפונקציה הפסיכולוגית של הנאה מורכבת ממספר שלבים. שלבים אלו כוללים עניין בדבר, הציפייה ליהנות, עניין בפעולה, והנאה אחרי הביצוע המוצלח. לדוגמא, אדם מעוניין לראות סרט. הוא חושב להיות בקולנוע, מתרכז בזמן הסרט ואחרי הסרט יש לו תחושת הישג. לכל שלב של מעגל ההנאה אפיונים נוירוביולוגים ייחודיים במוח (מוליכים כימיים כמו דופמין, חיבוריות בין אזורים מזולימביים ואמיגדלה, ועוד). כאשר מטופל סובל מאנהדוניה אחד או יותר ממנגנונים אלו מתפקדים בצורה לא אופטימלית וללא סנכרון בין האזורים השונים של מעגל הגמול.

מה הם הסימפטומים של אנהדוניה?

קיימות הגדרות רבות לאנהדוניה. חוקרים בתחום בריאות הנפש מנסים לפתח סולמות הערכה הכוללים סימפטומים קשורים לאנהדוניה ולהגדיר מדדים מוחיים שקשורים לסימפטומים אלו.

סוגי אנהדוניה

אנהדוניה חברתית: ירידה בחשק וההנאה ממפגשים חברתיים או מתעסוקה חברתית אנהדוניה פיזיקלית: ירידה בהנאה ממפגשים הכוללים מגע פיזי, מאכילה, וממין.

הסמפטומים של אנהדוניה

1.ריחוק חברתי 2.הימנעות מקשרים קיימים וחוסר רצון לפתח יחסים חדשים 3.הערכה שלילי על עצמך וגם על אחרים 4.ירידה ביכולת הוורבלית או בביטויים רגשיים כמו צחוק, קרבה ועוד 5.נטייה לסלף רגשות כדי לא למשוך תשומת לב 6.קושי להסתגל לסיטואציות חברתיות 7.ירידה בחשק המיני וחוסר עניין בקרבה פיזית 8. היעדר שימחת חיים, האדם כמעט ולא צחוק או מתבדח 9. עסוק במחשבות 10. חוסר עניין בלשמוע אחרים 11. חוסר עניין בשיחות עם אחרים 12. חוסר יכולת לקבל תמיכה מאחרים

מה הן הסיבות לאנהדוניה?

אנהדוניה יכולה להיות ראשונית ומשנית. הראשונית מופיע כחלק מדיכאון מג’ורי, סכיזופרניה, והפרעת אישיות והיא תוצאה ממנגנונים ביולוגיים לקויים. המשנית יכולה להיות תוצאה של מחלות במיוחד מחלות נוירולוגיות כמו פרקינסון, או כתוצאה מתופעות לוואי של תרופות או של סמים. באופן בסיסי אנהדוניה היא הביטוי הקליני של הפרעות במערכת הגמול במוח (reward system). זהו מכלול מבנים ומסלולים עצביים שיוצרים תחושה של עונג בתגובה לגרויים מסויימים. המוליך העצבי המרכזי במערכות האלו הינו הדופמין. שינויים בתפקוד של מוליך זה נחשבים כבסיס של דיכאון ואנהדוניה.

איך מאבחנים אנהדוניה?

על הרופא לערוך סקירה רחבה של התופעות הקליניות עליהן מדווח המטופל. האם קיימת אנהדוניה חברתית או פיזית? האם קיימות מחלות שאפר לאבחן דרך בדיקות גופניות או בדיקות מעבדה? האם יש תסמינים של הפרעה פסיכיאטרית כמו דיכאון או סכיזופרניה? הרופא יכול להשתמש בשאלונים קליניים מקובלים כדי לאבחן עד כמה האנהדוניה רחבה והאם קיימות הפרעות פסיכיאטריות כמו דיכאון או סכיזופרניה. אבחון של הפרעות אלו יקבע את הטיפול המתאים לתופעה. אנהדוניה יכולה לא להגיב מספיק טוב לטיפול המומלץ אפילו להטריד את המטופל אחרי שקיים שיפור מסוים של התסמינים הקליניים. אם כן, על הרופא לחשוב על אלטרנטיבות טיפוליות שישפרו את המצב.

דרכי טיפול באנהדוניה

מאחר ואנהדוניה לא הפרעה בפני עצמה יש לבצע אבחנה ולבחור טיפול בהתאם. הטיפול יהיה שונה עם מדובר באנהדוניה ראשונית כמו זו שרואים בדיכאון או האם מדובר באנהדוניה משנית ואז צריך להתייחס לסיבה הגורמת לאנהדוניה, לדוגמא, תופעות לוואי של תרופות נגד סכיזופרניה. השכיחות הגבוה יותר של אנהדוניה היא בהפרעה הדיכאונית. הטיפול של אנהדוניה בדיכאון יתבצע עם תרופות נוגדות דיכאון. אנהדוניה יכולה להיות יחסית עמידה לטיפול הראשוני נגד דיכאון. השיטות לטיפול בדיכאון עמיד חשובות באנהדוניה. מידע נוסף ניתן לקרוא במאמר המקצועי העוסק בטיפול בדיכאון . התרופות הראשוניות בשימוש בטיפול של אנהדוניה הן תרופות מקבוצת ה SSRI . אם התגובה לתרופות אלו לא טובה יש מגוון רחב של אופציות שאפשר לנסות. טיפול נזעי חשמל (ECT) או גרייה מגנטית (DTMS) או קטמין במשאף או דרך הווריד אלו טיפולים שיכולים לסייע להתגבר על אנהדוניה כאשר היא חלק מהדיכאון הקליני. הטיפול הפסיכולוגי, יכול לסייע אם התכנים הפסיכולוגים המתעוררים אצל מטופלים עם אנהדוניה. טיפול זה יכול לעזור גם למרכיבים האישיותיים שלעתים קרובות הם חלק מהאנהדוניה והדיכאון.    

כותב המאמר:
פרופסור אמריטוס לאון גרינהאוס מהפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית, פרופסור חבר מאוניברסיטת תל אביב ומאוניברסיטת מישיגן שבארה"ב. מייסד "מיינד קליניק", פסיכיאטר מטפל וחוקר מזה 4 עשורים בתחום הניורוביולוגיה של הדיכאון והחרדה. לאורך הקריירה, פרסם מעל 150 מאמרים מדעיים והדריך דורות רבים של מתמחים, אשר השתלבו במערכת הרפואית במדינת ישראל. מייסד התוכנית לטיפול בנזעי חשמל ECT באוניברסיטת מישיגן בארה"ב ונחשב כמומחה מספר 1 בתחום. בארץ פרופסור גרינהאוס מחלוצי הטיפול בגרייה מגנטית TMS וטיפול בקטמין. כיהן בתפקידים ניהוליים, מנהל המערך הפסיכיאטרי של בית חולים תל השומר, מנהל המרכז הירושלמי לבריאות הנפש, בתי חולים כפר שאול ואיתנים ויו"ר האיגוד לפסיכיאטריה ביולוגית.

צרו קשר


    צרו קשר


      צרו קשר עם פרופסור לאון גרינהאוס


        דילוג לתוכן