vhjgfhgfh

 

עמוד הבית > מאמרים בנושא גרייה מגנטית > גרייה מוחית לא פולשנית – חלק א

גרייה מוחית לא פולשנית – חלק א

כותב המאמר: פרופסור לאון גרינהאוס

גרייה מוחית לא פולשנית. האם המוח של האדם נעשה נגיש יותר לפסיכיאטריה?
עד כה, אבחון פסיכיאטרי התבסס על ראיון קליני, אותה שיטה בה השתמשו רופאים לאבחון לפני מאה שנה. כיום בנוירולוגיה ישנן טכנולוגיות הדמיה מודרניות כמו MRI, MRI תפקודי ו PET, אשר קידמו באופן מרשים את האיבחון והטיפול של המחלות הנוירולוגיות. אך הן טרם מצאו את מקומן באיבחון או בטיפול של חולים פסיכיאטריים. פרופ’ לאון גרינהאוס, מנהל מיינד קליניק בתל אביב ואחד הפסיכיאטרים המובילים את המהפכה הביולוגית בפסיכיאטריה בישראל, טוען שעובדה זו מפתיעה לאור הממשק הגדל בין התחומים. עם זאת, מוסיף פרופ’ לאון גרינהאוס כי התפתחויות בתחום גרייה מוחית לא פולשנית (Non-Invasive Brain stimulation) הולכות לשנות את כללי המשחק במהרה, ולפתח מאוד את האבחון והטיפול הפסיכיאטרי.

לפני 30 שנה באנגליה, אנתוני ברקר המציא שיטה לגרייה מגנטית  מוחית  הנקראת TMS- Transcranial Magnetic Stimulation. התגלית הייתה שאפשר  לגרום לפעילות חשמלית בתאים בתוך המוח, ע”י גל מגנטי המופעל מחוץ לו, בקלות ובאופן לא פולשני. לדוגמה, אם מצמידים סליל אלקטרומגנטי מעל החלק בקרקפת תחתיו נמצא האזור ששולט על התנועות של היד, הפולס המגנטי יגרום לכיווץ שרירי היד המתאימה בגוף. פרופ’ ברקר השתמש בשיטה זו כדי למדוד את ההולכה העצבית במערכת העצבים המרכזית, כלומר, כמה זמן לוקח לפולס העצבי להגיע מהמוח לאצבע. עם השנים השיטה קודמה ע”י חוקרים רבים משיטה אבחונית לשיטה טיפולית. כיום הגרייה המגנטית מקובלת כטיפול לקשת רחבה של מצבים נוירופסיכיאטרים כגון דיכאון, כאב, הפסקת עישון, מחלת הפרקינסון, וכו’.

פיתוח שיטה זו היווה בסיס לפיתוח שיטות רבות נוספות לאבחון וטיפול בפסיכיאטריה, כל אחת יותר מתקדמת מזו שלפניה. לדוגמה אחת השיטות החדישות שפותחו נקראת הדמיה מוחית אופטית (Near –NIS-Infrared Spectroscopy). שיטה זו מתבססת על העובדה שגל אור בתדירות מסוימת יכול לעבור דרך הקרקפת לתוך המוח ולתת לנו תמונה מדויקת של קליפת המוח והתפקוד שלה בכל רגע נתון. ההדמייה האופטית לא מוגבלת בזמן. עובדה זו מאפשרת קבלת תמונה רציפה של תפקודי המוח במצבים שונים, כולל בטיפולים פסיכיאטרים ופסיכולוגים. פרופסור גרינהאוס מוסיף בהתלהבות גדולה שטוויסט מעניין הוא שניתן לשלב TMS ו- NIS, ואז לראות במדויק היכן הגל המגנטי פועל והאם הוא מצליח לבצע את הפעולה שייעדנו לו. “נמשיל את השילוב בין השיטות לתחום הקרדיולוגיה- השילוב של הדמיה אופטית וקרינה מגנטית יכול להתפתח למין ‘צינטור פסיכיאטרי’. עלות הציוד היא נמוכה יחסית, מה שמהווה יתרון עצום בתחום יחסית יקר. תתארו לכם שמכשיר MRI  עולה כמה מיליוני דולרים והחזקתו עולה כ 50000 $ לחודש, לעומת זאת, מכשיר להדמייה אופטית עולה כולו 50000$.”

אבחון וטיפול

שיטה נוספת שמתפתחת אף היא בשנים האחרונות, היא השימוש בגלי קול (Ultrasound) באבחון וטיפול פסיכיאטרי. גלי קול נמצאים בשימוש אבחוני בתחומים רבים ברפואה-  לדוגמא בגניקולוגיה (כל אישה בהריון בישראל עוברת מספר בדיקות אולטרסאונד במהלך היריונה). פרופסור לאון גרינהאוס מסביר- “טווח התדרים של גלי קול גדול מאוד, ולכן השפעותיו על הגוף תלויות בתדרים השונים. יש תדרים איבחוניים, תדרים שגורמים לפעילות חשמלית בתאים, וגם תדרים שניתן להשתמש בהם לחימום רקמות או הרס מכוון שלהן. בפסיכיאטריה, גלי קול יכולים להיות בשימוש איבחוני ואף טיפולי.” פרופ’ גרינהאוס מרחיב וטוען כי ניתן לשלב הדמיה מגנטית (MRI) עם גרייה באולטרסאונד של אזורים מסויימים של המוח, וכך להגיע לדיוק ברמה של מילימטרים בתוך המוח.

קרא עוד : טיפול בגרייה מגנטית
קרא עוד : טיפול בדיכאון

כותב המאמר:
פרופסור אמריטוס לאון גרינהאוס מהפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית, פרופסור חבר מאוניברסיטת תל אביב ומאוניברסיטת מישיגן שבארה"ב. מייסד "מיינד קליניק", פסיכיאטר מטפל וחוקר מזה 4 עשורים בתחום הניורוביולוגיה של הדיכאון והחרדה. לאורך הקריירה, פרסם מעל 150 מאמרים מדעיים והדריך דורות רבים של מתמחים, אשר השתלבו במערכת הרפואית במדינת ישראל. מייסד התוכנית לטיפול בנזעי חשמל ECT באוניברסיטת מישיגן בארה"ב ונחשב כמומחה מספר 1 בתחום. בארץ פרופסור גרינהאוס מחלוצי הטיפול בגרייה מגנטית TMS וטיפול בקטמין. כיהן בתפקידים ניהוליים, מנהל המערך הפסיכיאטרי של בית חולים תל השומר, מנהל המרכז הירושלמי לבריאות הנפש, בתי חולים כפר שאול ואיתנים ויו"ר האיגוד לפסיכיאטריה ביולוגית.

צרו קשר


    צרו קשר


      צרו קשר עם פרופסור לאון גרינהאוס