vhjgfhgfh

 

עמוד הבית > מאמרים בנושא חרדה > פחד ממוות ודרכי התמודדות עם חרדת מוות

פחד ממוות ודרכי התמודדות עם חרדת מוות

כותב המאמר: פרופסור לאון גרינהאוס

כדי להבין את המושג פחד ממוות, חשוב להבין תחילה שרמות קטנות של חרדה לגבי המוות נחשבות לנורמליות לחלוטין כחלק מההוויה האנושית. יש אנשים שאצלם החשיבה על המוות או על תהליך המוות עלולה לגרום לחרדות ופחדים עזים, והם זקוקים לטיפולים מקצועיים כדי להתגבר על החרדה שלהם.

במאמר זה נעסוק בהרחבה בנושאים הנוגעים לפחדים ממוות, נדבר על התסמינים, שיטות ההתמודדות והטיפולים המקצועיים, המחקרים בתחום, לצד הצגת שיטות הטיפול הזמינות בקליניקה של פרופסור גרינהאוס, מומחה בינלאומי לפסיכיאטריה מתקדמת. בין היתר אלו הנושאים שנעסוק בהם:

  • משמעות של פחד מוות
  • התפתחות חרדת מוות אצל מבוגרים לעומת ילדים
  • תסמיני חרדת מוות
  • גישות של חוקרים מובילים בתחום
  • מה גורם לפחד ממוות?
  • דרכי טיפול שכיחות
  • הגישה הטיפולית של פרופסור גרינהאוס לחרדת מוות.

משמעות פחד מוות

בשפה היוונית, המילה ‘תנאטוס’ מתייחסת למוות והמילה ‘פובוס’ פירושה פחד, כך שהמונח תנאטופוביה פירושו פחד ממוות. פחד זה עלול להתעורר במקרים בהם אנשים חווים חרדה ופחד קיצוניים כאשר הם חושבים על המוות של עצמם, ובנוסף:

  • פרידה מאדם אהוב בעקבות מותו
  • קושי בהתמודדות עם אובדן
  • מחשבות של אדם שחרד לגבי המוות, שנוגעות למה שיקרה ליקיריו לאחר מותו.

כאשר פחדים כאלה הופכים עוצמתיים ומפריעים לחיי היומיום, לפעילויות ולתפקוד שוטף, התופעה מצריכה טיפול מקצועי.

התפתחות חרדת מוות אצל מבוגרים לעומת ילדים

בסביבות גיל ארבע או חמש, ולפעמים מוקדם יותר, ילדים רבים מתחילים להתעניין במוות ולשאול עליו, וסקרנות זו יכולה לעורר חוויות שונות, לא רק ממוות של מישהו מוכר להם. אפילו אירועים כמו צעצוע שבור, פרחים גוססים או מוות של חית מחמד. אלה עשויים לעורר אצלם מחשבות על המוות ועל משמעותו.

כל ילד מפתח את המשמעות האישית שלו למוות בהתאם לאופי שלו ולחוויות חייו, בתהליך איטי והדרגתי שנמשך כמה שנים. בהדרגה ובהתאם לשלב ההתפתחותי הילד מבין יותר מסיפורים ושיחות עם מבוגרים, על טבעו של המוות. ילדים יוצרים ראייה מציאותית למדי לגבי מוות בסביבות גיל 10.

אבחון פחד מוות אצל מבוגרים

מטבע הדברים, אבחון פחד ממוות בקרב מבוגרים מתבצע בצורה שונה, בעיקר מכיוון שמבוגרים יודעים לבטא את רגשותיהם וחששותיהם. אלו הכלים המשמשים איש מקצוע בתחום בריאות הנפש לאבחון הפחד ממוות אצל מבוגרים:

ראיונות קליניים. ראיונות עומק של מומחה לבריאות הנפש יכולים לחשוף פחדים וחרדות הקשורים למוות. ראיונות אלו הם מילוליים ואינטרוספקטיביים יותר בהשוואה לאלו המשמשים עם ילדים.

כלי הערכה סטנדרטיים. מכשירים כמו סולם הפחד מהמוות של קולט-לסטר או סולם חרדת המוות (DAS) נמצאים בשימוש נפוץ.

הערכות פסיכולוגיות. אלו עשויות לכלול הערכות של בריאות הנפש הכללית, חיפוש אחר סימנים של חרדה, דיכאון או הפרעות בריאות נפשיות אחרות שעלולות לתרום לפחד ממוות.

שאלוני דיווח עצמי. מבוגרים מסוגלים יותר להתבוננות פנימית ולדיווח עצמי, ולכן שאלונים יכולים להיות יעילים.

התבוננות בהתנהגות. למרות שתקשורת ישירה יותר אפשרית עם מבוגרים, צפייה בשינויים בהתנהגות, בדפוסי הימנעות ובשינויים באורח החיים עדיין יכולה לספק מידע רב ערך.

בשני המקרים, הגישה לאבחון היא רב-צדדית, תוך התחשבות בשלב ההתפתחותי של הפרט, ביכולות התקשורת ובביטוי פחדיו. הכלים והשיטות הספציפיים המשמשים לאבחון עשויים להשתנות בהתאם לגילו, הרקע התרבותי והנסיבות הספציפיות של האדם.

התפתחות פחד ממוות בקרב מבוגרים

בקרב מבוגרים, הפחד ממוות יכול להתבטא בחרדה מפני התמותה של האדם עצמו או מוות של אנשים אהובים, ובמקרים רבים מוביל להימנעות ממצבים הנתפסים כמסוכנים. הימנעות זו יכולה להשפיע באופן משמעותי על התפקוד היומיומי ועל איכות החיים. לדוגמה, אנשים עשויים להימנע מפעילויות כמו טיסה או נהיגה בגלל הפחד שלהם.

אבחון וטיפול בפחד ממוות, או בתנאטופוביה, דורשים מומחיות של איש מקצוע בתחום בריאות הנפש, שיקבע את חומרת הפחד ויתאים טיפול לפי גורמים שונים, כמו משך המצב (האם חלפה יותר מחצי שנה או פחות) ורמת ההשפעה על התפקוד ואיכות החיים. כדי לאבחן את החרדה, יש להבין את התסמינים, כפי שהם מוצגים בפרק הבא.

תסמיני חרדת מוות

חרדת מוות אינה מסווגת בעולם הרפואה כמצב מובהק, אך ניתן לסווג אותה כפוביה ספציפית, כפי שהיא מוגדרת במדריך האבחוני והסטטיסטי להפרעות נפשיות (DSM-5), שקובע שפוביה היא הפרעת חרדה הקשורה לאובייקט או למצב ספציפי.

הפחד מהמוות נחשב לפוביה אם מתקיימים אחד או יותר מהתנאים הבאים: החרדה מתעוררת כמעט בכל פעם שאדם חושב על מוות; הפחדים נפרשים על פני פרק זמן של למעלה מחצי שנה; החרדה מפריעה לתפקוד בחיי היומיום או פוגעת במערכות יחסים.

תסמינים עיקריים לפחד ממוות הם:

  • פחד או חרדה מיידיים שמתרחשים עם המחשבה על מוות או על תהליך המוות.
  • התקפי חרדה שעלולים לגרום לסחרחורת, גלי חום, הזעה וקצב לב מוגבר או לא סדיר.
  • הימנעות ממצבים שבהם ייתכן שיהיה צורך לחשוב על מוות.
  • תחושת בחילה או כאבי בטן עם המחשבה על מוות.
  • תחושות כלליות של דיכאון או חרדה.
  • צורך מוגבר להתפנות.
  • קשיי נשימה.
  • תשישות וקשיי שינה.
  • לחץ בראש.
  • חולשה בשרירים.
  • רעד.
  • הזעה מוגברת.
  • חשיבה יומיומית על מוות.
  • תחושת גל של חרדה בכל פעם שמישהו מזכיר את המוות.

מאיפה מגיעות המחשבות על מוות?

יש הרבה סיבות שמובילות אנשים לחשוב על מוות באופן תכוף או מוגזם, והבנת הסיבות היא כבר מחצית הדרך להפסיק אותן. הנה כמה דוגמאות למצבים שגורמות לאנשים לחשוב באופן כמעט יומיומי על מוות:

תחושת דיכאון:

סימפטום שכיח בקרב אנשים עם דיכאון הוא חשיבה על מוות, ותסמין זה עשוי להתבטא בקיבעון מחשבתי על התרחישים הנוראים בעולם, איך הכול יסתיים, או מהי מטרת החיים. במצב של דיכאון קל מאוד להתעכב על מחשבות שליליות.

מחשבות אובססיביות או חודרניות:

מחשבות אובססיביות על מוות יכולות לנבוע מחרדה וגם מדיכאון, ועשויות לכלול דאגה הנוגעת למוות של האדם עצמו או של אדם אהוב עליו.

תקופת אבל:

הסקרנות הטבעית לגבי המוות הופכת להיות אישית יותר במצב של אבל על מות בן משפחה, חבר או חיית מחמד. כשמישהו קרוב ואהוב נפטר, טבעי לחשוב על משמעות המוות ומה יקרה לנו כשנמות.

השלכות התסמינים על איכות החיים

פחד ממוות עלול להוביל אנשים להיות מבודדים ולהימנע ממגע עם בני משפחה וחברים למשך פרקי זמן ממושכים. התסמינים עשויים להופיע ולחלוף במהלך החיים, ואדם שסובל מחרדת מוות קלה, עלול לחוות חרדה מוגברת כאשר הוא חושב על מותו שלו או על מותו של אדם אהוב, כגון כאשר הוא או בן משפחה אהוב חולים במחלה קשה.

במקרים בהם חרדת המוות נוגעת לחרדה אחרת או למצב דיכאון אחר, אדם עלול לחוות גם תסמינים ספציפיים הקשורים למצבים הבסיסיים, אבל על הנושא הזה נרחיב בהמשך.

הגישות של חוקרים מובילים בתחום

פחד ממוות הוא נושא שהעסיק פסיכולוגים וחוקרים במשך שנים רבות. חוקרים שונים הציעו תיאוריות וגישות שונות כדי להבין ולהסביר את הפחד הזה, וחלק זה של המאמר מציג שתי גישות בולטות של חוקרים מובילים:

הגישה הפסיכואנליטית של זיגמונד פרויד:

פרויד, אבי הפסיכואנליזה, הציע שהפחד מהמוות לא מודע וקשור להפסקת הקיום. הוא האמין שהפחד הזה מושרש בפחד היצרי מהשמדה. פרויד טען שהפחד מהמוות קשור לדחף המוות (ת’אנטוס), שאותו הוא תיאר כמשיכה אינסטינקטיבית לעבר הרס, תוקפנות, ובסופו של דבר, מוות, שמתנגד ליצר החיים (ארוס).

נקודת המבט האקזיסטנציאליסטית של אירווין ד’ יאלום:

יאלום, פסיכיאטר קיומי, ראה את הפחד מהמוות כדאגה בסיסית של הקיום האנושי. הוא הציע שהפחד הזה הוא חלק אינהרנטי מהקיום האנושי, הנובע מהרצון הטבעי להמשך הקיום ומהמודעות לתמותה.

גישתו של יאלום מדגישה את חשיבות ההשלמה עם הבלתי נמנע של המוות כדרך לחיות חיים אותנטיים ומשמעותיים יותר. הוא דן בארבע דאגות אולטימטיביות של הקיום: מוות, חופש, בידוד וחוסר משמעות, כאשר פחד ממוות הוא נושא מרכזי, ועשוי לנבוע מגורמים שונים עליהם נדבר בהמשך.

מה גורם לפחד ממוות?

חוויות פרטניות או אירועי חיים עשויים לגרום להתעוררות פחד ממוות, כמו למשל:

  • חוויה טראומטית הקשורה למוות, שעשויה להתפתח מטראומה אישית או מחוויות של כמעט מוות, או שמיעת מישהו שמדבר על החוויות הטראומטיות שלו.
  • אובדן של הורה או אדם אהוב.
  • עדות למוות של אדם שנפטר בייסורים או בכאבים קשים.
  • אמונה דתית חרדית מלמדת אנשים שצפויים להם עונשים חמורים לאחר המוות הקשורים באופן שבה הם חיו את חייהם.
  • אנשים בגיל השלישי שמתחילים לחוות מוות של בני משפחה או חברים קרובים, עשויים להתחיל לפתח חרדת מוות.
  • אנשים שסובלים ממחלות כרוניות כמו סרטן או מחלת ריאות חסימתית כרונית מתקדמת, נוטים יותר לפתח את הפחד ממוות, במיוחד אם המחלה שלהם חשוכת מרפא.
  • מגפות כמו מגפת הקורונה עשויים להעצים את הפחד של אדם ממוות.

דרכי טיפול שכיחות בחרדת מוות

פסיכותרפיה היא אבן היסוד של הטיפול בחרדת מוות, ולפעמים הטיפול הפסיכולוגי ישלב גם טיפול תרופתי לתסמינים של החרדה. פרק זה של המאמר דן בשיטות הנפוצות לטיפול בפחד ממוות:

פסיכותרפיה:

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוא הטיפול היעיל ביותר לחרדת מוות, שמתמקד בזיהוי התנהגויות, מחשבות ורגשות לגבי מוות, ובהתאם לממצאים, ננקטים צעדים לשינוי דפוסי חשיבה שליליים.

טיפול בחשיפה:

זהו סוג מסוים של CBT המטפל בהצלחה בפוביות, וברוב המקרים זוהי שיטת הטיפול המועדפת לטיפול בפוביות ספציפיות. שיטה זו מתבצעת באמצעות חשיפה הדרגתית למושא הפחד תוך כדי עבודה דרך תסמיני החרדה עם דיבור עצמי חיובי וטכניקות הרפיה.

הטיפול נפרש על פני מספר מפגשים של כשעתיים וניתן לבצעו אחד על אחד או במפגשים קבוצתיים במקרים ספציפיים.

טיפול תרופתי:

גישה זו פחות נפוצה לטיפול בפוביות אך עשויה להיות שימושית בהפחתת תסמיני חרדה שעלולים להשפיע לרעה על חייו של אדם. בהתאם לחומרת התסמינים והשלכותיהם על החיים, מומחה לבריאות הנפש יקבע טיפול תרופתי עם השגחה, בשילוב עם טיפול פסיכותרפי.

גישה טיפולית לחרדת מוות של פרופסור גרינהאוס

הפרעות חרדה הן נפוצות, אך אנשים רבים אינם מחפשים טיפול פסיכולוגי או תרופתי, אלא סובלים את הסימפטומים לבד וחבל, כי הטיפולים יעילים וזמינים. גישת הטיפול הנבחרת של פרופסור גרינהאוס במטופל משתנה בהתאם לסוג הפרעת החרדה והשפעתה על חיי היומיום ורווחתו. מטופלים עם תסמינים נלווים של דיכאון יטופלו בהתאם.

כמו רוב מצבי בריאות הנפש, שילוב של טיפולים פסיכולוגיים ורגשיים לצד טיפול תרופתי מומלץ לרוב לטיפול בהפרעות חרדה.

קיימת קשת רחבה של טיפולים פסיכולוגיים יעילים להפרעות חרדת מוות, עם טיפול קוגניטיבי התנהגותי, טכניקות הרפיה ודמיון מודרך, פרקטיקות מיינדפולנס וטיפולים פסיכודינאמיים פרוידיאניים.

סיכום

תאנטופוביה היא פחד עז ממוות או מתהליך המוות. למרות שזה טבעי להרגיש חרדה מהמוות מעת לעת, חרדת מוות היא הפרעת חרדה שיכולה לשבש כל היבט בחיים. לפיכך חשוב להתייעץ עם מומחה בתחום על הפחדים שמעסיקים אתכם.

בקליניקה של פרופסור לאון גרינהאוס, מומחה לפסיכיאטריה עם ניסיון של למעלה מחמישה עשורים, תוכלו למצוא, בהדרכה, הכוונה וייעוץ מקצועי, את השיטות הבריאות להתגבר על מצב זה ולשוב וליהנות מחיים במלואם.

כותב המאמר:
פרופסור אמריטוס לאון גרינהאוס מהפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית, פרופסור חבר מאוניברסיטת תל אביב ומאוניברסיטת מישיגן שבארה"ב. מייסד "מיינד קליניק", פסיכיאטר מטפל וחוקר מזה 4 עשורים בתחום הניורוביולוגיה של הדיכאון והחרדה. לאורך הקריירה, פרסם מעל 150 מאמרים מדעיים והדריך דורות רבים של מתמחים, אשר השתלבו במערכת הרפואית במדינת ישראל. מייסד התוכנית לטיפול בנזעי חשמל ECT באוניברסיטת מישיגן בארה"ב ונחשב כמומחה מספר 1 בתחום. בארץ פרופסור גרינהאוס מחלוצי הטיפול בגרייה מגנטית TMS וטיפול בקטמין. כיהן בתפקידים ניהוליים, מנהל המערך הפסיכיאטרי של בית חולים תל השומר, מנהל המרכז הירושלמי לבריאות הנפש, בתי חולים כפר שאול ואיתנים ויו"ר האיגוד לפסיכיאטריה ביולוגית.

צרו קשר


    צרו קשר


      צרו קשר עם פרופסור לאון גרינהאוס


        דילוג לתוכן